Välj en sida

Jag berättade ju att jag träffade en klasskompis på boksigneringen i Härnösand och att han hade kommit fram till att jag är åttamänning med en Hollywoodskådis.

Så nu ska ni få höra. Min åttamänning är Kirsten Dunst.

Min gamla klasskompis heter Björn Thunberg och vi gick i samma klass fram till jullovet i 6:an. Då flyttade jag från Brännaskolan inne i stan till Brunneskolan på landet. Vilket för mig var en stor förändring på flera vis. Ett av dem var skillnaden på de två klasserna. Den ena klassen var bland det stökigaste man kan tänka sig, den andra var den lugnaste man kan tänka sig, hehe. Då lärde jag mig att klasser, och människor, är olika.

Jag kom från en klass där alla kastade namnskyltar och den som skrek högst fick ordet, till en klass där alla hade namnskyltarna prydligt stående på sina bänkar och alltid räckte upp handen innan munnen öppnades. Nog om det.

Björn och jag hann utbyta några ord om den gamla klassen och om vad de gamla klasskompisarna gör idag. Björn har varit betydligt duktigare på att hålla kontakt med gamla klasskompisar än jag, även om jag minns alla till namnen.

Det var roligt att få höra.

Jag minns honom som mycket duktig och intresserad av historia redan på klasskompistiden. Han kunde till exempel rabbla alla Sveriges kungar på den tiden och visste exakt vilka år de regerade. Jag har tänkt på det genom åren, och som vuxen förstår jag ju hur smart han måste varit redan som väldigt ung.

Så jag är inte förvånad över hans yrkesval.

Björn är alltså expert på släktforskning och driver företag inom det idag. Han är också engagerad i Härnösands Släktforskare och Sveriges Släktforskarförbund.

Jag passade på att intervjua honom lite, jag gillar ju personer som brinner för det de gör så jag kunde inte låta bli.

Du driver företag inom släktforskning, vad är det du gör?
Jag driver företaget Arkivsök Härnösand och försöker hjälpa folk att få veta mer om sin egen historia. Vara länken mellan kunden och hans/hennes förfäder.

Om man är nyfiken på att ta reda på mer om sin släkt, var börjar man?
Man kan börja på flera olika sätt. Att börja med att intervjua släkten är ett bra sätt.

Vilket är det bästa släktforskningsprogrammet tycker du?
Svårt att svara på eftersom jag har två favoriter. Skulle jag valt idag hade det blivit programmet Min Släkt.

Någon dold talang? Förutom släktforskning och att du kan rabbla Sveriges regenter?
Dold talang? Envishet är en bra talang inom släktforskningen.

Du kom nyligen fram till att fyra av dina gamla klasskompisar är släkt med Hollywood-kändisar. Hur kom du på idén att kolla upp det?
Hade hört av en kollega att han kartlagt Kristen Dunsts anor. När han sa var hon hade sina rötter tänkte jag:
”Det är namn jag känner igen.”
Hem och undersöka. Så enkelt var det.

Björn gav mig en bunt papper som visar hur det hela hänger ihop, en antavla som visar hur jag och Kirsten Dunst är släkt. Vilken oerhört fin present, tack Björn! /Caroline