Om Caroline

Jag arbetar med träning i olika former sedan mer än 25 år tillbaka, oftast som bisyssla.

Jag är gruppträningsinstruktör (instruerar nu Street Dance på måndagar 16:30 på SATS Odenplan) och personlig tränare.

Varmt välkommen till min sajt carolinenilsson.se med träningsinspiration i form av övningsbank med över 100 filmade övningar, artiklar om träning, träningsprogram med mera.

Personliga träningsprogram och coaching via PT-online

Vill du har personliga träningsprogram och coaching? Det går att träna med mig via PT-online, se mer info på (min PT-onlinesajt).

Träningsappar

Jag och min app-partner Susanne har utvecklat ett gäng appar, se app-sajterna för mer info:

Från träningsblogg till lite-av-varje-blogg

2007 började jag blogga om träning. Då var min blogg en av de första träningsbloggarna i Sverige.

Genom åren har träningsbloggen utvecklats till att också handla om annat än träning. När jag började blogga var jag singel i storstan och spenderade större delen av mitt liv med att antingen arbeta på sportföretaget Nike, arbeta med träning, träna själv eller dansa i en dansgrupp.

Sedan upptäckte jag att livet kan bestå av lite andra saker också. Därför bloggar jag numera om lite av varje.

Skribent och journalist

Jag har gått Poppius journalistskola och även deras kurser Debatt, opinion och pressmeddelanden samt Kreativt skrivande.

Språknörd som jag är så har jag sett till att lära mig “myndigheternas klarspråk” också (myndigheter ska skriva tidsenlig svenska, enligt språklagen).

Och så har jag gått kurser i skönlitterärt skrivande på Folkuniversitetet.

Jag gillar att skriva helt enkelt och numera arbetar jag som manusförfattare till digitala utbildningar, e-learning med myndigheter och större företag som kunder.

Barnboksförfattare

Det finns ett och annat halvskrivet manus kan jag lova. Men faktiskt också ett manus som blev en barnbok. Jag debuterade som barnboksförfattare 2016 med barnboken Dante letar bokstäver/Dante letar siffror (för barn cirka 2-5 år). Den illustrerades av Anna Lissjanis och gavs ut av Idus förlag.

Jag hoppas på att det blir fler utgivna böcker i framtiden. Den som vill köpa min barnbok kan göra det direkt av mig eller på en bokhandel.

Mammaträning

Jag driver även en mammaträningssajt, Mammaiform.se och har nyligen lanserat en app för mammaträning med samma namn (finns i App Store, sök på “mamma i form” eller “poworkout”).

Folkhälsan – övervikt är normen numera

Som många andra drivs jag delvis av en vilja att göra skillnad. Idag är fler än hälften i Sverige överviktiga, det är normen idag, helt normalt alltså. Anledningen till övervikt är ofta okunskap eller en ärvd livsstil. Men det går att lära sig hälsosamma vanor som ger ökad livskvalitet och det är vad jag försöker förmedla som PT. Och via mina träningssajter med filmade träningsövningar, träningsprogram, svar på vanliga frågor om kost och träning.

Ett av mina mål som PT är alltså att verka för ett hälsosammare Sverige, ju fler starka och glada människor, desto bättre. Bra för både individen och samhället – starka kroppar leder till välmående och produktivitet.

Sajtens innehåll

Jag har arbetat med träning i mer än 20 år och innehållet på carolinenilsson.se är baserat på fakta och givetvis mina erfarenheter av att träna människor. Innehållet har utvecklats under många år och är ett resultat av frågor och önskemål från mina bloggläsare, gruppträningsentusiaster och kunder jag mött som PT.

Övningsbanken

I övningsbanken hittar du träningsövningar med utförliga teknikbeskrivningar, bilder och videos. Sätt ihop dina egna träningsprogram eller hitta alternativ till dina favoritövningar för att variera träningen.

Träningsprogram

Du hittar också färdiga träningsprogram att följa. Träna en kombination av kondition och styrketräning varje vecka och din kropp kommer bli starkare och mer välmående efter några månader av regelbunden träning.

Om du vill ha personligt utformade träningsprogram så gör jag det via coaching online, mer info om PT-online med Caroline.

Artiklar om kost, träning, hälsa

Kost och träning hänger ihop, för att förbättra form, kondition och styrka behöver kroppen rätt energi. Många tror att det behövs ett avancerat kosttänk, tvärtom säger jag, att jobba med smarta strategier och förenkla är min melodi. Ofta gör mindre förändringar stor skillnad på några månader. Att äta genomtänkta mellanmål är en sak som gör stor skillnad på sikt. Och att lära sig mer om och se över fördelningen av kolhydrater, fett och protein.

Du behöver inte sluta helt med onyttigheter för att nå din drömform – men det gäller att hitta en bra balans som passar dig och ditt liv. Det går att lära sig sunda kostvanor och när de väl jobbats in brukar de kännas helt naturliga. Lär mer om kost, träning och aktiv livsstil genom att läsa mina artiklar. Mer kunskap = bättre resultat.

Mina appar

Apparna finns i App Store:

I bloggen

Min blogg startades och etablerades som en träningsblogg i juni 2007 och har sedan dess utvecklats från att vara en enkel träningsblogg till en träningssajt med artiklar, övningsbank med övningar och träningsprogram. Bloggen handlar numera även om annat än träning. Jag skriver också om företagande, mammaliv och om att skriva.

Jag är mycket intresserad av trender, träningskläder och skriver därför om sportmode. Jag delar med mig av mina bästa träningstips och besvarar läsarfrågor om kost och träning. Dessutom har jag en hel del åsikter om saker och ting och ibland bloggar jag om dem.

PT Caroline Nilsson är personlig tränare i Stockholm

Fotograf: Jenny Thörnberg

Om Caroline Nilsson

Jag har specialiserat mig på tidseffektiv träning och min grundläggande formstrategi är roligt, enkelt och effektivt. Som PT är jag tuff men snäll. Det behöver göras ansträngningar för att komma i bättre form och det är inget jag hymlar om. För att bli mer vältränad behövs aktivitet, engagemang och vilja – om du kan ordna det så kan din drömform bli din verklighet.

Numera arbetar jag som PT i Stockholm, och tränar personer individuellt, i grupp, via PT-online och digitalt via träningsapparna. Det har hänt en del, när jag började arbeta med träning använde jag kassettband, papper och penna :o)

20 år som tränare

Jag har mer än 20 års erfarenhet i träningsbranschen. I grunden har jag diverse SAFE-, Les Mills- & Reebok University-utbildningar inom träning och jag tycker det är viktigt att hålla mig uppdaterad via workshops och vidareutbildningar. Jag har varit till USA många gånger och följer alltid vad som händer där, det är ett föregångsland vad gäller personlig träning, sportmode och träningsbranschen.

Så här började träningskarriären
Träningskarriären startade i Härnösand under tidiga tonår. Jag blev snabbt intresserad av att träna andra och började instruera gruppträning och samla på mig utbildningar. Till att börja med instruerade jag gruppträning i Härnösand på 90-talet och i Terre Haute, Indiana, USA där jag var utbytesstudent läsåret 94/95. Åter i Härnösand fortsatte jag med träningsjobb i Härnösand och i närliggande städer.

Från Härnösand till Stockholm
1998 gick flyttlasset till Stockholm och jag instruerade snart mitt första träningspass av många på dåvarande Sports Club. En kedja som då bestod av fem anläggningar i Stockholm, sedermera Sats.

1999 signerade jag ett sponsorkontrakt med Nike och hon blev en av instruktörerna i tränarteamet Team Nike Sverige. Det ledde så småningom till en heltidsanställning på Nike.

Juristlinjen i Stockholm

Innan jobbet på Nike så var dock planen något helt annat. Jag skulle arbeta som jurist och år 2000 började mina studier på Juristlinjen vid Stockholms Universitet. 4,5 år senare var det dags för den finfina examen Jur Kand.

Om jag jobbar som jurist idag? Nej. Jag blev ärligt talat avskräckt redan under åren som student och de där luncherna som anordnades av välrenommerade advokatbyråer. För att nätverka. Problemet var att jag var ute efter att knyta kontakter för en framtida anställning. Men. Många av de där medelålders juristgubbarna (jag var 20-nånting på den tiden) jag lunchade med var ute efter en helt annan relation, trots vigselring på fingret och allt.

Det blev tydligt att juristbranschen till stor del består av en värld av mossiga, konservativa män. Gubbkultur är inte min melodi och i efterhand kan jag säga att det delvis påverkade mig i mitt karriärval.

Hur som helst så ville jag testa livet som juristkontorsråtta och fick möjligheten att i tio veckor vara på en mindre, supertrevlig firma med helt normala människor/jurister/advokater. Där fanns inga sluskar alltså. Det var en positiv upplevelse och ett bra avslut på juridiken för min del. I samma veva fick jag nämligen ett jobberbjudande från Nike som jag helt enkelt inte kunde tacka nej till.

Jag tycker fortfarande att juridik är väldigt intressant och jag håller mig uppdaterad på vissa områden. Det händer att jag roar mig med något juristuppdrag på min fritid, om något företag lurar en vän i samband med ett datorköp till exempel.

Internationella erfarenheter som tränare

Jag kombinerade juridikstudierna med att gå fler utbildningar inom träning, och med tränarjobb och danslärarjobb i Stockholm och internationellt. Jobbet som tränare medförde många roliga resor. Till exempel för att instruera styrketräning och dans på träningskonvent världen över – i USA (ECA World Fitness Convention, Miami Beach 2003). Spanien (AEMA Convention, Madrid, flera tillfällen 2004-2008). Ukraina (Aquarium Fitness Convention, Kiev, Ukraina 2003) samt olika träningsevents i Tjeckien, Finland, Estland, Portugal.

2001 och 2002 jobbade jag som gästtränare i New York på gymkedjan Equinox (under somrarna). Samtidigt passade jag på att vidareutbilda mig inom personlig träning och styrketräning samt vässa mina danskunskaper på Broadway Dance Center. 2004 gästinstruerade jag dans på Culture Shock Dance Center i San Diego (under våren).

Livet som danslärare

2002-2005 arbetade jag också som danslärare på dansskolor i Stockholm, till exempel Marikas, och undervisade ungdomar och vuxna i jazzdans och street dance.

Jag är i princip självlärd inom dansen, men har utvecklat danskunskaperna i huvudsak vid Broadway Dance Center i New York, Culture Shock LA & San Diego och Madonna Grimes Dansstudio i LA, som jag besökt vid flera tillfällen genom åren.

På senare tid har jag utvecklat ett danskoncept för barn 2-7 år, barndansapparna:

Anställningen på Nike Sweden AB

2004, samtidigt som jag höll på att slutföra mitt examensarbete på Juristlinjen och gjorde praktik på en firma fick jag ett erbjudande från Nike som gjorde att min karriär bytte riktning helt. Jobbet på Nike hade inget att göra med juridik.

Det var en tillfällig projektanställning till en början men det ena ledde till det andra och sedan en fast anställning. Och det var fantastiskt att få möjligheten att arbeta i ett företag med ett av världens starkaste och häftigaste varumärken. Otroligt lärorikt.

Så, det blev alltså så att jag bestämde mig för att satsa på en karriär inom marknadsföring och försäljning på ett sportföretag. Istället för den tänkta banan som jurist. Utbildningen på 4,5 år till trots. Det var inte ett lätt beslut ärligt talat.

Nikes marknadsföring och stora danskampanj
Det var min kunskap om dans som träningsform och erfarenheter från träningsbranschen som ledde till min anställning på Nike Sweden AB. Närmare bestämt på marknadsavdelningen i Nikes kontor i Solna.

Nike skulle precis dra igång en storsatsning på dans och hade utvecklat särskilda kläder och skor för just dans. Det visade sig vara rena drömjobbet för mig precis då.

Min uppgift var att implementera Nikes danssatsning och marknadsföringsinitiativ Nike Women Moves i Sverige samt fortsättningskampanjen Nike Rockstar Workout.

På mitt bord hamnade även projekt Nike Convention. Så jag projektledde det väletablerade träningseventet Nike Convention 2005 och 2006 (ett på den tiden årligt träningsevent med drygt 1 000 deltagare).

Danskampanjen blev en succé i Sverige och jag lyckas få fler personer att dansa bara i Sverige än vad resten av länderna i Europa lyckades med totalt sett. Tävlingsmänniskan inom mig dansade på bordet :o)

Från marknadsavdelningen till försäljningsavdelningen
2006 var det dags att byta tjänst internt på Nike. Det var jättekul att jobba på marknadsavdelningen men också same, same. Sverige är ett litet land ur ett Nike-perspektiv och det var återkommande arbetsuppgifter om och om igen. Jag är en sån där person som gillar nya utmaningar.

Jag tog tillfället i akt och började jobba med försäljning på Nike istället. Jag skulle nu sälja träningskläder till sportkedjorna. Det var ett ganska enkelt jobb för mig med tanke på mina erfarenheter från träningsbranschen under så många år. Jag hade inte så svårt att lista ut hur olika personer helst klär sig på träningspassen och i gymmet och i löparspåret :o)

Från Sats till World Class

Jag kombinerade kontorsjobbet på Nike med träningsjobb på gymkedjan Sats fram till 2006. Därefter jobbade jag på gymkedjan World Class i Stockholm.

Drömmen om ett eget företag

Jag har i många år drivit eget företag inom träning och hälsa – vid sidan av studier och anställning. Mest för att kunna ta vissa typer av träningsuppdrag. Men också för att jag alltid haft en dröm om att bygga upp ett bolag med en omsättning tillräcklig för att kunna livnära mig på att driva eget.

2007 startade jag en träningsblogg och 2008 producerade jag träningsdvderna “Träna på 17 minuter”. Dessa initiativ visade sig senare vara starten på AB GymGlam.

Mitt bästa löparminne
Men jag trivdes bra på Nike. Kul företag och roliga arbetsuppgifter. Dessutom roliga happenings vid sidan av. 2008 fick jag till exempel möjligheten att via Nike springa världens största stafettlopp Hood 2 Coast (runt 3×1 mil inom 24 timmar) i Oregon, USA. Ett minne för livet.

På tal om löpning så springer jag i första hand för att sortera tankarna och varva ned. Jag springer helst själv eller ihop med en kompis på en runda intill vattnet med härlig utsikt eller i skogen.

Löpning handlar sällan om prestation för min del. Och jag tar sällan tid på mina rundor, men min toppnotering på 5 km är runt 23 minuter. Och som bäst har jag sprungit milen strax under 48 minuter.

Jag har även jobbat som löptränare och stavgångsinstruktör vid några tillfällen i Portugal, på träningsresor i regi av Springtime Travel.

6 månader på Nikes Europakontor i Amsterdam

2008 fick jag möjligheten att jobba utomlands en period via Nike, det var också ett av mina stora mål som anställd på Nike. 6 månader temporärt arbete som Sales Manager på Nikes Europakontor i Holland och en tillfällig flytt till Amsterdam.

Åter på Nike i Sverige

2009 och många lärdomar rikare återvände jag till Nikes kontor i Sverige, på en ny tjänst inom försäljning. Då var jag också gravid och det är kanske den enda nackdelen med företaget. Att de är (var i vart fall på den tiden) usla på att hantera saker som graviditet och föräldraledigheter. Jag höll in magen efter bästa förmåga, på rekommendation av andra kvinnliga anställda. Det var ett rykte som florerade och jag undrade i alla år om det verkligen var sant. Det var det.

Jag lyckades dölja graviditeten på kontoret till vecka 21. Efter avslöjandet blev det en drastisk skillnad i upplevelsen av att vara anställd. Från att ha varit någon det satsades på till någon som liks inte skulle vara där snart. Trots att en graviditet varar i fler veckor än 21 (40 veckor är normalgraviditet).

Det var inte jättekul och väl på på föräldraledighet så var det som om jag inte fanns. Blev inte inbjuden till julfester och andra arrangemang trots att jag hade varit tydlig med att jag gärna ville vara med på det sociala och på utbildningar. Det var aldrig någon från HR eller liknande som hörde av sig.

Nu kanske någon tror att jag är bitter men det är jag absolut inte. Jag väljer att vara öppen med detta. Som föräldraledig har jag mött både kvinnor och män som särbehandlats på grund av småbarnsår. Det är tyvärr inte helt ovanligt men få talar om det. Om man vill arbeta kvar på sin arbetsplats är det inte riktigt läge att föra fram sånt i ljuset.

Och jag vill vara tydlig med att min helhetsupplevelse av Nike, både i Sverige och utomlands är väldigt positiv. Jag är otroligt glad för de erfarenheter och lärdomar jag har tack vare mina drygt 6 år som anställd på Nike.

Kettlebellstränare

2009 bestämde jag mig också för att satsa på något (för mig) nytt inom träningen. Jag utbildade mig till kettlebellstränare genom att gå Spartan Kettlebells instruktörsutbildning. Sedan dess har kettlebells blivit ett av mina viktigaste träningsredskap som PT, ihop med träningsboll.

Mammalivet

2009, den 28 september föddes lille Vidar och jag blev mamma, en ny, fantastisk fas i livet började. Lillasyrran Tyra föddes 25 maj 2011 och lillebrorsan Arvid den 16 november 2013.

Poppius Journalistskola

2010 gick jag Poppius Journalistutbildning för att utveckla mina skrivkunskaper. Att skriva har alltid varit ett av mina stora intressen och jag ville bli bättre. Bättre på att skriva allt ifrån blogginlägg, säljande texter på Nike, artiklar (har alltid frilansat vid sidan av annat) och krönikor.

Träningsapparna Poworkout

2010 lanserades också mina första träningsappar, apparna går under namnet och varumärket Poworkout och de utvecklas ihop med programmeringsproffset Susanne Jarl.

Företaget AB GymGlam

2011 var det äntligen dags att ta steget. Att gå från trygghet med anställning till en vågad satsning på ett jobb som PT, apputvecklare, skribent med mera i eget företag. AB GymGlam grundas och jag sa tack och hej till anställningen på Nike.

Den huvudsakliga verksamheten i AB GymGlam består av träning av personer som PT, personlig träning online, gruppträning, föreläsningar, träningsappar samt barndansappar för barn med Piratsessan, 2-7 år.

Och mina nischade träningssajter carolinenilsson.se med träningsbloggen och mammaträningssajten Mammaiform.se är förstås också en del av verksamheten i företaget.

Varmt välkommen och jag hoppas du kommer hitta träningsinspiration. /Caroline

Secured By miniOrange