Att skriva en barnbok är helt klart mitt absolut mest spontana och minst genomtänkta projekt någonsin. Jag skrev några manus en kväll för några år sedan, efter att jag kommit till insikt med att det inte fanns bokstavsböcker för småbarn.

Det finns en massa bokstavsböcker men själva storyn är för barn i skolåldern, Vidar var då två år och väldigt intresserad av bokstäver, men gillade inte själva handlingen i de bokstavsböcker som fanns då, han var för liten och kunde inte alls relatera till dem.

Jag frågade runt på bibliotek och bokaffärer och jag kunde knappt tro att det var sant att det inte fanns bokstavsböcker för barn i 2-årsåldern. Eller kunskapsböcker över huvud taget.

Då undrade jag om Vidar var överbegåvad på något vis. Det var han inte. Många av hans kompisar och andra barn var också intresserade av bokstäver i 2-årsåldern.

Jag bestämde mig för att uppmuntra Vidars bokstavsintresse och han kunde snart alfabetet och känna igen enklare ord. (Nu går han i förskoleklass och som förälder kommer jag i vart fall inte behöva oroa mig för att han ska ha läs- eller skrivsvårigheter i skolan.)

Entreprenörshjärnan…
Jag kunde inte släppa tanken på att det saknas bokstavsböcker för småbarn och entreprenören inom mig kunde liksom inte låta bli att försöka göra något åt saken. Det var därför jag skrev dessa manus. Någonstans måste man ju börja.

Dagen efter detta väldigt spontana infall kom jag på att det brukar vara bra med bilder i barnböcker också, och jag kan inte alls måla.

Hur hittar man en illustratör???

En illustratör!
I samma veva träffade jag Anna som skriver bloggen Trend o Träning. Vi umgicks en del när Tyra var bebis, det skiljer bara några dagar mellan hennes tvillingar och Tyra. Hon har fina illustrationer dels på sin blogg och även flera tavlor hemma på väggen – som hon målat själv.

Jag berättade att jag skrivit ett gäng barnboksmanus och frågade om hon kanske skulle vilja måla bilderna.

Det ville hon och på den vägen är det.

Anna har alltså målat de fina bilderna i boken. Målningarna är i akvarell och är helt makalöst fina på papperet, i verkligheten, jag håller nu tummarna för att man ska få ungefär samma wow-upplevelse när man ser bilderna tryckta i boken.

Barnboksförfattare = jag (?)
NU debuterar jag som barnboksförfattare och min barnbok finns att tjuvtitta i och förbeställa (se nedan). Känns helt overkligt men det är faktiskt så. Lite svårt att ta in kan jag ärligt erkänna men det är otroligt kul, en helt ny värld verkar det som.

Min första barnbok är alltså boken om Dante som innehåller två berättelser, den har två framsidor och ingen baksida, man läser alltså från valfri pärm.

Berättelserna om Dante är för barn från cirka 2 år och kombinerar kunskap, lek i rörelse och saga. (Passar alltså också barn som är några år äldre än 2 år, det viktiga är att man är intresserad av att lära sig bokstäver, och siffror.)

De två berättelserna är Dante letar bokstäver och Dante letar siffror och så här beskrivs de på förlagets hemsida och i bokens infotexter:

Dante letar bokstäver
Dantes boll är borta. Kanske är den i dockvagnen? Eller bland tågen?
Följ med på ett spännande äventyr bland leksaker och bokstäver.

Berättelsen uppmuntrar till tidig bokstavsinlärning.
Barn kan utveckla språket genom att lära sig bokstäverna och på så vis bli bättre på ord och meningar.

Dante letar efter bollen samtidigt som han går igenom bokstäverna.
Det gör att barn känner igen sig i Dantes vardag och kan relatera till själva berättelsen,
vid sidan av bokstavsinlärningen.

Både texten och bilderna är gjorda med avsikt att locka barn till att börja läsa själva.
I bakgrunden finns exempelvis lättlästa ord som ”MAMMA” och ”ANKA”.

Dante letar siffror
Dante gillar siffror och så tycker han om att hoppa, springa och klättra.
Häng med på sifferjakt bland kuddarna, busa och spring slalom i vardagsrummet.

Berättelsen stimulerar inlärning av siffror och att lära sig sifferordningen från ett till tio.

Dante letar siffror samtidigt som han rör på sig naturligt hemma.
Det gör att barn kan känna igen sig i Dantes vardag och relatera till själva berättelsen,
vid sidan av sifferinlärningen.

Tjuvtitta
Det går att bläddra i boken online för den som vill tjuvtitta lite.

Förbeställa
Boken finns också att förbeställa för 129 kr. Levereras under april.

Ny bransch
Bokbranschen är helt ny för min del och det känns jätteroligt, har lärt mig massor av nya saker redan.

Jag är väldigt glad över att få arbeta med bokförlaget Idus, tack vare dem har boken fått sig ytterligare ett gäng genomarbetningar, ett snyggt bokomslag och några andra designdetaljer.

Jag är också väldigt glad över att få jobba ihop med Anna, vårt samarbete har utvecklats genom åren, att få en barnbok utgiven visade sig inte vara en enkel sak :o)

Här kan du läsa Annas blogginlägg om nyheten, och se fler bilder: Förhandstitt i barnboken om Dante
/Caroline
Bokstäver med Dante

Secured By miniOrange