Jag är SÅ glad för att ha hittat ett webbföretag som har full koll på mina sajter och som kan fixa precis ALLT, snyggt och snabbt dessutom.

Det är inte lätt att hitta proffsiga webbutvecklare, det har jag lärt mig genom åren. Det finns väldigt många som påstår sig vara ”proffsiga webbutvecklare” men som i själva verket bara kopierar och klistrar kod och installerar plugins hejvilt. Det kanske ser hyfsat bra ut på ytan men…

Det råder brist på kompetens hos väldigt många som påstår sig kunna programmering och webbutveckling och det är inte lätt att skilja på vilka som är proffs på riktigt och vilka som är de där inkompetenta. Jag har lyckats anlita det ena stolpskottet efter det andra :o)

Då har jag ändå ansträngt mig och varit på WordPress-dagar och minglat och kollat upp tidigare jobb och verkligen gjort mitt bästa för att inte gå på nitar. Ett tag trodde jag att alla som jobbar med utveckling av WordPress-sajter var klåpare bara för att jag gick på så många nitar med katastrofresultat.

Okej, några av de jag har anlitat genom åren har varit duktiga också, under de år när jag ”bara” hade en träningsblogg, då var saker och ting på en enklare nivå.

Sedan några år tillbaka är mina sajter rätt avancerade, jag har ju PT-online och en väldigt stor och avancerad sajt för det till exempel.

Hur som helst i slutet av 2013 ställde jag en fråga via ett WordPress-forum och kom då i kontakt med Kent på webbföretaget Tinkit, han svarade väldigt utförligt på en fråga som jag ställde där och det slutade med att jag anlitade honom.

Om och om och om igen.

Det har varit väldigt mycket utveckling och förbättring av mina sajter de senaste två åren, mobilanpassning inte minst (responsive är ett måste för sajter idag, 50-75 % besöker min sajter via mobilen).

Det är Kent och Tinkit som har fixat detta och jag är SÅ tacksam. Han har gjort senaste versionerna av träningssajten GymGlam, mammaträningssajten Mammaiform, min PT-online-sajt och sajterna till mina barndansappar och barndanskoncept Piratsessan och Pirate Sessa.

Jag har själv varit väldigt nyfiken på hur det ser ut när Kent arbetar med mina sajter, jag vet att han har ett kontor och en väldans massa skärmar. Passande nog så har Tinkit en fotograf som kontorsgranne och som har ordnat bilderna som visar hur det ser ut en helt vanlig dag på kontoret hos Kent och kollegan Lenny.

Jag passade på att intervjua Kent lite kort också. Många som läser min blogg har en egen blogg och jag får ibland frågor om tips för att göra sin blogg eller hemsida proffsigare och snyggare. Så jag passade på att fråga Kent om det och även lite om hans bakgrund, jag vet ju att han bor i Härnösand (vilket är extra roligt tycker jag som också är född och uppväxt där) men jag vet inte så mycket mer.

En sak har jag dock listat ut sedan tidigare, att han har passion för sitt arbete. Det märks och det är väl troligen därför han är så duktig som han är också.

Kent, vem är du då?
– Jag heter Kent Nordlinder och driver en mindre webbyrå i Härnösand. Har hållit på med webbutveckling ett tag nu, jag har hållit på med datorer i 24 år och det är över 20 år sedan jag gjorde min första webbsida. Då var jag 17 år och även om det har hjälpt mig så är det definitivt inte samma sak i dagsläget som då.

17 år gammal? Gjorde du den i skolan då?
– Jag spikade allting i skolan vad gällde data, både i praktik och teori, läste även extra kurser i data och spenderade nästan varenda vaken minut framför min dator. Men då fanns det inte någonting som hette webbutveckling, speciellt inte i skolan. Man kan säga att jag är vad man kallar en datornörd.

Men hur har du lärt dig webbutveckling då?
– Ja… Jag är mest självlärd men efter lumpen så läste jag medieteknik på högskolan och plockade ut en magisterexamen i datateknik med inriktning på webbanvändbarhet. Egentligen bara för att få allt jag kunde på papper.

Behöver man alltså gå på högskolan för att bli duktig?
– I efterhand så vet jag inte om det har hjälp mig eller inte. Det jag inte kunde innan jag började studera, var människor. Jag kunde datorer, jag kunde utveckling och jag valde mellan att jobba som it-tekniker och att studera. Så det jag lärde mig mest under utbildningen var inte utveckling utan det var människor.

Lärde du dig människor?
– MDI brukar man benämna det. Människo-dator-interaktion, hur kommer olika människor att uppfatta systemen som man presenterar för dem. Det är ett problem som man möter rätt ofta. Man skapar ofta något utifrån sina egna förutsättningar och tänker inte efter hur andra människor uppfattar det man skapar.

Aha, så du menar att du lärde dig hur andra människor uppfattar datorsystem?
– Ja, olika sätt att analysera och strukturera för att det man skapar ska vara lätt för andra människor, som inte har min bakgrund, att använda datorsystem.

Okej. Så du säger att människor är den viktigaste komponenten i webbutveckling, att man egentligen inte behöver någon utbildning och att man ska brinna för det man gör. Vilka är dina bästa tips till någon som ska starta en hemsida? Eller till någon som vill förbättra sin blogg?
– Om jag sammanfattar ett par enkla tips…

1. Se till att ha en grundläggande idé, försök inte att klämma in allting på en och samma sida. Separera och tydliggör informationen. Det går att sammanfoga två eller flera områden på en och samma sida så länge man har en tydlig struktur i navigeringen. Det finns företag med omsättningen av närmare miljarden som missar på dessa bitar.

2. Ge inte upp. Bara för att det inte blir som du tänkt dig första försöket, läs igenom, vad gick fel? Gör om och gör rätt. Analysera framgångsrika koncept. Vad har andra gjort som fungerar? Hur har dom gjort det? Vad är det som gör att deras sidor fungerar och inte din? Hitta inspiration på rätt ställen.

3. Se till att din hemsida fungerar, överallt, alltid. Den ska i dagsläget fungera på mobiler, surfplattor, datorer, informationskiosker, överallt. Be dina vänner gå in på din sida och säga vad de tycker. Fungerar menyn i internet explorer 5.5? Kan man zooma på kartan om man har en huawei 7 surfplatta? Blir färgåtergivningen korrekt på en olpc? Hitta alla små fel och åtgärda dem.

4. Ta hjälp om det blir för mycket. Om ditt mål inte är att bli webbutvecklare eller it-guru så lägg inte onödig tid på att lära dig något du inte behöver. Att anlita en konsult eller webbutvecklare i en timme eller fyra gör att du sparar in de fyra veckorna det skulle tagit för dig att lägga den tiden på att driva din verksamhet framåt.

5. Basera din webbplats på ett befintligt system. Bygg inte upp en sida i html, gör inte allting från grunden, uppfinn inte hjulet för tredje gången. Starta med en WordPress, Joomla eller en Drupal lösning. Ska du ha en lärplattform? Använd Moodle eller Dokeos. Vill du konkurrera med Youtube? Kaltura eller Plumi. Det finns garanterat ett verktyg som kan hjälpa dig… Finns det inte? Grattis! Du har kommit på något helt nytt och unikt bara att sätta igång och skapa det.

Tack Kent på Tinkit, både för intervjun, tipsen och det finfina arbetet med mina sajter! /CarolineKent och Lenny på Tinkit i Härnösand

Secured By miniOrange