Tyra och Arvid går på en förskola som är ett föräldrakooperativ och det innebär att man som förälder ibland får hoppa in och vikariera.

Idag var det dags för mig och det är andra gången på 3,5 år som jag jobbar en heldag, det har varit ett par eftermiddagar som jag/Erik har hoppat in också, så det är inte särskilt ofta (förskolan tar in fasta vikarier i första hand).

Hur som helst. Det är verkligen jätteroligt att få vara på sina barns förskola på det här sättet ibland, man får verkligen inblick i verksamheten och en väldigt god uppfattning om hur barnens dagar ser ut, man får lära känna kompisarna och personalen lite bättre.

Idag var jag i 1-3 årsgruppen med Arvid, de var 5 barn totalt (ett barn var ledigt), jag och en förskollärare. Det är alltså två pedagoger och 6 barn i den gruppen i vanliga fall.

Vi var ute och inne och gjorde de vardagliga sakerna som barnen gör en helt vanlig dag. Jag, Arvid och en till liten person åt lunch i ett rum, båda satt och glufsade i sig maten med god aptit och vi hade det så trevligt så. Sedan nattade jag Arvid och den andra lilla personen, diskade och snokade runt lite och kollade på Tyras olika saker hon håller på med, pyssel och sånt.

Tyra är i 3-5 årsgruppen och hade fullt upp med sina projekt under förmiddagen, de målade och gjorde ett stort kollage på golvet och hade rörelse, och sedan lunch, vila och utelek.

Hon kom förbi ibland och hälsade på i lilla gruppen och fick även vara med mig där ett tag när hon ville det (hon är lite frusen av sig och ville inte gå ut direkt) (och så ville hon vara med mamma förstås) och jag tycker det är så bra att förskolan låter det vara så.

Oftast är hon så klart i sin barngrupp men det händer att hon vill vara med Arvid en stund vissa dagar och då får hon vara det, givetvis inte när de jobbar med något projekt men när det är fri lek. Dessutom gör barngrupperna saker tillsammans delar av dagen också, och det tycker jag är toppen.

Jag tror det är delvis därför att syskonen är så bra kompisar, de får spendera väldigt mycket tid ihop och det är ju en förutsättning för att utveckla en god relation, tror jag.

Vi föräldrar som har barn på förskolan vet vilka dagar vi behöver vara redo att hoppa in, det finns ett schema för det och jag fick reda på igår att jag skulle jobba eftermiddagen idag. Jag tog det säkra före det osäkra och satt uppe och jobbade lite extra länge igår kväll för att ligga steget före om det skulle visa sig att jag skulle behöva hoppa in hela dagen.

I morse ringde det från förskolan, och trots att jag tyckte att jag låg steget före så körde det ihop sig totalt. I vart fall en stund.

Vidar kom nämligen på att han kände sig sjuk precis samtidigt som de ringde från förskolan. Men som tur är så har han ju en pappa också så det löste sig ju. Vidar stannade hemma och tur var det, han hade knappt någon röst på förmiddagen och sedan 39,2 i feber, 39,6 i skrivande stund. Stackars liten. /Caroline

Secured By miniOrange