Välj en sida

Träningsapp för mammor oavsett barnets ålder, skillnaden är att man som nybliven mamma behöver göra de första träningsprogrammen några fler gånger innan man känner att det är dags att gå vidare.

Varför mammaträning?

Genom att ta dig tid för träning så blir du en starkare och friskare mamma. Efter en graviditet behöver kroppen byggas upp med rätt övningar. Därför är det det smart att börja med mammaträning – för att skapa en stark kropp som håller. Börja med att stärka de muskler som försvagats under graviditeten, magmusklerna har till exempel tänjts ut och behöver rehabiliteras och stärkas från grunden.

De inre magmusklerna (framför allt transversus) behöver stärkas för att hålla bäckenet i rätt position och för att kunna parera rörelser med snabba start och stopp (som förekommer i många träningsformer, idrotter och lagsporter) samt ensidig belastning (löpning, hopp på ett ben, utfall).

Det är vanligt att börja med för tuff träning efter graviditet, som lagsport eller löpning. Att springa för snart efter förlossningen belastar bäckenet mer än vad det är redo för och kan leda till långdragna skador.

Var alltid noga med tekniken. Det är bra att ha som mål att avsluta träningen medan du känner dig stark – det får dig att längta tills nästa träningspass.

När kan man börja träna efter graviditet?

När du kan börja träna efter barnafödande beror på många olika saker. Komplicerad eller okomplicerad förlossning, när du känner dig mentalt och kroppsligt redo och omständigheter i övrigt.

Den bästa tiden att börja projekt bygga upp och stärka kroppen är när DU känner dig redo. Det är olika och det är ingen vits att jämföra sig med någon annan eftersom allas förutsättningar är olika. Varje förlossning är unik sägs det och så är även varje barn och varje mamma.

Har det gått en tid sedan graviditet och du har ännu inte kommit igång?
Då är du långt ifrån ensam. Det är oerhört vanligt att känna att det är svårt att komma igång, att det behövs flera försök och kanske flera år. Du kanske önskar att du hade satt igång för länge sen, men det är inte för sent nu och det är ingen vits att tänka negativa tankar för att det blivit så.

Förlöst med kejsarsnitt?

Det vanliga är att magmusklerna inte skärs av utan att de flyttar på dem. Kolla i din journal för att få veta säkert. Följ din läkares rekommendationer om när du kan börja med träningen. Många sjukhus har bra information för den som blivit förlöst med kejsarsnitt. När kroppen har läkt och du fått OK från läkaren kan du börjar träna med appen.

Du hittar appen Mamma i form i App Store, sök på ”mamma i form” eller Poworkout på din iPhone eller iPad (Poworkout är varumärket för alla mina appar). /Caroline