gravid vecka 27Snart har det gått 27 veckor. Av 40 veckor, som är normallängden på en graviditet. Idag är det exakt 3 månader kvar tills beräknad ankomst, den 10 november. Jag har aldrig räknat ned så intensivt till just månaden november förut.

Detta har varit den sista sommarlovsveckan för i år. I måndags tog vi tåget in till stan, bara grejen att åka tåg och tunnelbana och bussar är något Vidar och Tyra inte kan få nog av.

Det var dags för ett besök på BVC. Vidar fyller 4 år den 28 september och han fick göra 4-årskollen lite tidigare med syntest och hörselkoll med mera. Det gick bra, han kunde läsa bokstäver som pirat (hålla handen för ena ögat) utan problem, han har ju kunnat alla bokstäver sedan han var strax efter fyllda 2 år så det var inte särskilt svårt för honom. Rita gubbar var han dock inte lika intresserad av, han gick med på att rita en Vidar efter ett tag, efter att vi mutade honom med isglass.

Jag har tyckt att han blivit lång, eller längre, alternativt funderat på om vi tvättat alla hans kläder för varmt. Han är nu 107 cm lång, det förklarar saken. Vikt 19 kilo. Tyra 87 cm och vikt 11,6 kilo. Stor och liten kan man säga. Vidar en kurva över på både vikt och längd, Tyra en kurva under på både vikt och längd.

I tisdags körde vi en heldag här i Österskär, en klassiker och något vi gjort otaliga gånger denna sommar. Vi packar matsäck och ger oss iväg på förmiddagen och kommer hem innan middagen. Vidar på cykel och Tyra i vagnen. Sedan kör vi lekparkshopping, och besöker alltså ett antal lekparker som Vidar och Tyra själva får välja. De får förresten bestämma allt vi gör en sådan dag, jag hänger med, det är jättekul att höra dem ”prata ihop sig”. Så här brukar det låta:
Vidar: ”Lekparken med pinnen, Tyra?”
Tyra: Ja!
Vidar: ”Titta om brandbilarna är hemma, Tyra?”
Tyra: Ja!
Vidar: ”Äta glass och titta på tåg, Tyra?”
Tyra: Ja!

Så, en eller flera lekparker, en sväng till brandstationen för att kolla om brandbilarna är hemma eller inte, ett glasstopp och kolla på tåg vid någon tågstation här i krokarna. Det är en prefekt dag i deras ögon. Mer avancerat än så behöver det alltså inte vara, när de får bestämma helt själva.

På onsdagen körde vi ett liknande upplägg, fast då var det andra lekparker på agendan. På torsdagen tog vi tåget in till stan, för att gå på Tekniska museet igen och Polismuseet igen, jag vet inte hur många gånger vi varit där i sommar. Både Erik och jag har årskort på Tekniska museet nu så då kan man ju gå dit hur ofta som helst, fast vi har bara varit där en gång tillsammans, Erik och jag alltså. Det blir garanterat fler gånger.

På fredagen mötte vi upp en dagiskompis till Vidar på Spårvägsmuseet, också ett av våra stammishak. Det var faktiskt på Tyras initiativ, hon föreslog det på torsdagen och Vidar var ju inte sen att hänga på, tågfanatiker som han är. Men vem tycker inte att det är kul att köra gamla tunnelbanetåg, leka spärrvakt, köra buss, leka med Briotågen med mera?

Lördag. Idag var vi i Solna på en lekpark, mer om det en annan gång. Det är i alla fall där jag går balansgång på bilden och fotar magbild i en tröja som inte direkt framhäver magen, den är större än den verkar på bilden. Magen alltså. Jag lovar.

Nästa vecka börjar dagis, jag kommer börja jobba mer veckan efter det. Först inskolning av Tyra, det ska bli kul att se vad hon tycker om det här med förskola. Hon känner till dagiset och är bekant med fröknarna, hon har ju varit där och lämnat och hämtat Vidar många gånger.

10 augusti idag. Tänk vad denna sommar har gått fort! Vidar har varit ledig sedan 6 juni. Tyra har ju inte börjat på dagis ännu. Erik började jobba igen efter 1 års föräldraledighet 1 juni och har varit på jobbet juni och augusti. Jag har varit dels ledig sedan 1 juni och dels jobbat på kvällarna juni och augusti. Körde en extra jobbvecka i juli för att få ihop det med det, juni gick inte helt enligt min plan.

Juli var i princip semester på heltid för min del. Med eget företag så är man förvisso aldrig riktigt ledig, det är mejl och bokföring varje vecka året runt, men det är inget som är ansträngande på ett sånt där vis som ett ”vanligt” jobb kan vara. Jag hade ju ett ”vanligt” jobb förut, ett kontorsjobb på Nike, och även fast det var ett kul företag att jobba på så blev jag helt slut av att det alltid var en massa måsten och mer eller mindre viktiga rapporter och grejer som skulle hit och dit. På order av någon annan. Sånt bara måste man ju vara totalt ledig och bortkopplad från ett visst antal veckor per år. I vart fall var jag tvungen att vara det, men så känner jag inte med eget företag.

Nu är jag min egen VD och jag bestämmer själv vilka rapporter som ska göras (och ja, det är en hel del, jag är en ganska krävande chef och att ha koll på verksamheten är grundläggande för att lyckas med ett företag). Hur som helst, denna sommar gjorde jag mitt eget sköna schema med arbetstid på kvällarna juni och augusti och lek med barnen på dagarna.

Juni gick inte riktigt som jag tänkt mig eftersom Vidar och Tyra hade någon form av hyperaktiv period och körde samma dygnsrytm som mig, utan att sova på dagen, men för några veckor sedan började de sova 11 timmar per dygn igen (19:30-06:30), då hinner man ju hur mycket jobb som helst på kvällarna så augusti funkar fint hittills. Dessutom har Erik gett mig sovmorgon alla dagar det funkat, vilket jag är mycket tacksam för, jag har ju järnbrist i vanlig ordning, som vid alla andra graviditeter, i tidigt skede också, som vanligt, trots att jag äter hur mycket järn som helst. Sånt blir till och med jag trött av.

Sommarlovet må kanske gå mot sitt slut, men sommaren är långt ifrån över. Vi har bokat in roliga saker på helgerna hela augusti. För att förlänga sommarlovskänslan. Men dagis och jobb börjar och för första gången kommer både Erik och jag jobba samtidigt. Det ska bli intressant att lösa det livspusslet. Hur hinner man med allt när båda jobbar? /Caroline

Secured By miniOrange