Info om PT-online med Caroline
Info om PT-online med Caroline

västerbottenspaj med räkor och purjoDen här pajen är enkel, festlig och dessutom nyttig. Jag brukar göra den ibland när vi får gäster. Räkor är supernyttigt, innehåller mycket protein. Använd gärna tinade frysta räkor eftersom de som ligger i lake badar i tillsatser. Tina räkorna ordentligt på tallrik, lägg dem i en sil och krama lite med hushållspapper för att få bort vattnet, annars blir pajen vattnig.

Deg: 3 dl siktat dinkel, 3 msk vatten, 125 gram ekologiskt smör, 1 ägg. Rör ihop med elvisp och degkrokar. Platta ut degen i en stor pajform så tunt det går.

Äggstanning: 2 ekologiska ägg, 1,5 dl ekologisk grädde, 1 msk hummerfond, lite svartpeppar. Vispa ihop ingredienserna med en vanlig visp.

Fyllning: En liten purjo, 500 gram räkor, äggstanningen, 300 gram riven västerbottenost. Skiva purjon och lägg den i botten, på med 500 gram tinade räkor (jag brukar använda Royal Greenland), äggstanningen och västerbottenosten.

Grädda pajen 20-25 minuter, 225 grader i nedre delen av ugnen, tills den får en sån där fin färg. Lycka till! /Caroline