Båtsemester – trodde vi ja :o) Vi har troligen inte missat ett enda av alla googlingsbara tips för ”båtliv och småbarn” genom åren och testat det mesta. Inget har direkt fungerat. Klassikern åka när barnen sover fungerar inte – vem sjutton vill sova på en båt liksom?

Barnen sover regelbundna tider, de somnar vanligtvis efter en eller flera böcker vid 19:30-20:30 och vaknar vid 06:00-07:00. Men, på en båt så kan de tydligen köra en vuxens dygnsrytm, och nej de sover aldrig middag, Vidar slutade med det när han var 1 år 9 månader och Tyra samma vecka som hon fyllde 2 år. Arvid har verkligen inte tid med sånt de flesta dagarna, han gör sitt bästa för att hålla storasyskonens tempo :o)

Ett av de roligare båtlivstipsen kommer från våra kompisar, som vi har segelbåten ihop med (och vars barn är av den betydligt lugnare sorten), och tipset lyder ”våra barn brukar få en kaka när vi ska ta oss mellan platser och så sitter de och äter den” – en kaka??? En stenhård kaka i storlek supersize XXL eller?

Barnen tycker det är jätteroligt att vara på båten, köra båten, greja med tampar med mera – i ungefär en kvart, sedan vill de vara framme och göra något annat.

I år kändes det dock som att det blivit någon form av vändning vad gäller båtliv och småbarn. Vi har varit ute på ett par dagsutflykter och sovit över någon natt och det har gått jättebra.

Så, vi fick för oss att vi skulle testa en lite längre variant båtsemester, det har vi inte gjort sedan Vidar var bebis tror jag, eller vi har gjort några avbrutna försök förstås. Erik hittar ju bättre i Stockholms skärgård än i Stockholms stad och behöver inte ens sjökort eller liknande för att köra båt och dessutom kan han ju nattnavigera, vilket har varit räddningen många gånger.

Så, det var inte första gången vi kastade loss och åkte hem tidigare än tänkt. Eller, tänkt och tänkt, vi brukar sikta mot stjärnorna, packa båten för flera dagar och se hur det går.

Denna gång åkte vi hem efter två dygn, vi lyckades pricka in ett par kalla, regniga, blåsiga dagar, och inte ens barnen ville bada. Vi länsade Sandön på blåbär, gungade, rodde båt, fiskade, promenerade de olika stigarna och besökte de olika stränderna för att kasta kottar ett antal gånger.

Barnen klättrade på väggarna (eller vad det nu heter i en båt). För att båtlivet ska fungera för oss så verkar det behövas strålande väder, så att det går att vara ute precis hela tiden, helst äta utanför båten också.

Barn är olika, ingen nyhet, våra barn har lite för många myror i brallan för att vara på en båt längre än två dagar i den ålder de är just nu. Det är ju bara att acceptera, jag är inte typen som blir besviken för sånt, inte Erik heller tack o lov.

Vi hade bokat en hamnplats inne i stan vid Vasamuseet för att turista i Stockholm. Vi tog bilen dit istället för att turista. Barnen tyckte att skeppet Vasa var stort och häftigt. Dock fanns inte så mycket annat där för småbarn, jag saknade en hejdundrande lekavdelning, som ju brukar finnas på museum.

Därefter turistade vi vidare till Kaknästornet, det är ju väldigt nära och barnen tyckte det var roligt att åka upp till 30:e våningen och kolla in utsikten.

Bäst av allt var lekparken utanför Kaknästornet där man kan gå armgång. Armgång är Tyras stora mål just nu, Vidar har kunnat det sedan han var 4 år och hon är väldigt avis på Vidar för den sakens skull. Hon äter lax (sånt blir man stark av säger mamma) och övar, övar, övar.

En av Vidars senaste insikter: ”Om man ska jobba med att köra sån där lyftkran, då är det bra att vara duktig på armgång.” :o)
/Caroline

Secured By miniOrange