bra övning för baksida axlarFråga: Undrar hur jag ska lägga upp min träning på bästa sätt då jag kommer träna cirka 3 ggr i veckan och vill satsa mest på ben, mage, rumpa men självklart också armar, rygg med mera.
Min fråga är då vilka muskelgrupper är bäst att träna samma dag om jag tränar tre dagar i veckan?
Svar: Det är bra att variera träningen både när det kommer till övningar, träningsprogram och upplägg. Nedan är förslag på några kombinationer, välj tre där du får med hela kroppen totalt sett under veckan och kör det upplägget i några veckor, sedan kan du ju byta ut och välja en eller flera nya kombinationer.

rygg
axlar
mage

ben
bröstmuskler
armar

axlar
armar
mage

ben
mage

ben
axlar
armar

ben
ländrygg
mage

Det är bra att alltid lägga magträningen sist i träningspasset eftersom starka magmuskler behövs för att ge kroppen ett starkt stöd under övriga träningen.

Sedan är det oftast effektivare att träna stor + liten muskelgrupp ihop istället för stor + stor. Undvik således att träna hela ryggen + ben och bak vid samma tillfälle eftersom det då är svårt att behålla energin och träna effektivt hela träningspasset.

Däremot kan man lägga in en eller ett par övningar för ländryggen i samband med benträningen, många benövningar för baksida ben involverar också ländryggen så den är liksom redan igång.

Bra är, att börja med den muskelgrupp man tycker är ”viktigast”, om man exempelvis bestämmer sig för att fokusera extra på baksida axlar en period – börja då alltid med övningarna för baksida axlar på axelpasset. Passa på när energin och fokus är på topp, träna sedan vidare med övriga axelövningar, till exempel hantellyft åt sidan.

Lycka till! /Caroline

Secured By miniOrange