Arlas nya sockerkickarProdukter med högt proteininnehåll borde ju vara ett hälsosamt alternativ även i övrigt, eller? Arlas nya så kallade hälsoprodukter innehåller en massa socker. Förvisso mindre socker och mer protein än många andra produkter i deras sortiment, men fortfarande för mycket socker för att räknas som ett nyttigt alternativ.

I pressmeddelandet skriver Arla:

”proteiner mättar mer än fett och kolhydrater vilket är en fördel om man vill äta färre kalorier men ändå hålla sig mätt”

Det stämmer att protein är det mest mättande näringsämnet. Eftersom Arla känner till detta så borde de också veta att snabba kolhydrater är det minst mättande näringsämnet.

Socker är supersnabba kolhydrater. Att skriva så här när de talar om en produkt som innehåller protein men också en stor mängd socker, tycker jag är missvisande.

Dessutom rekommenderar Arla dessa sockerkickar som mellanmål.

Äter du socker så vill du snart ha mer. Idag kämpar många med sockerberoende och försöker aktivt undvika socker eftersom socker stimulerar den delen i hjärnan som ökar sockersuget.

Ett sockerbitstest gör mängden socker konkret. Därför listar jag antalet sockerbitar per portion i Arlas nya så kallade hälsoprodukter. En portion är 2,5 dl i genomsnitt. En sockerbit väger 3-4 gram. Jag har därför räknat med att en sockerbit väger 3,5 gram.

2,5 dl Protein control mjölkshake banan & blåbär innehåller 21 gram protein och 18 gram socker = cirka 5 sockerbitar.

2,5 dl Protein control mjölkshake jordgubb och hallon innehåller 21 gam protein och 15 gram socker = cirka 4 sockerbitar.

2,5 dl Protein control vaniljyoghurt innehåller 18 gram protein och 24 gram socker = cirka 7 sockerbitar. (Ingen vidare frukost alltså, snacka om sockerkick.)

2,5 dl Protein control naturell yoghurt innehåller 18 protein och 9 gram socker = cirka 2,5 sockerbitar.

Slutsats, välj naturella varianten och smaksätt med bär eller kanel exempelvis. Eller kör 1 dl smaksatt yoghurt och blanda med kvarg eller kesella, och då är det egentligen sak samma vilken variant yoghurt du väljer.

Själv skippar jag dessa produkter och väljer ekologiska produkter. Dessa nya produkter har inget att tillföra marknaden, de innehåller mycket socker precis som alla andra smaksatta yoghurts, även den naturella varianten innehåller socker.

Det behöver inte vara noll sockerintag per dag för du ska må bra och nå dina träningsmål, rekommendationen är att hålla socker på en låg nivå och det är smart att tänka sockerbudget, läs mer om den i artikeln om socker.

I artikeln om att läsa en innehållsförteckning får du tips om hur du tyder förpackningarnas finstilta.

Genom att lära sig tänka antal sockerbitar blir det enklare att hålla full koll på sitt sockerintag per dag. /Caroline

Secured By miniOrange