Glad Tyra gungarErik går på föräldraledighet i 1 år med start nu på fredag och kommer vara den som då får gunga med Tyra om dagarna (och leka med Vidar + Tyra på eftermiddagarna).

Då är det tänkt att jag ska börja jobba, i augusti kör jag igång på riktigt med förhoppningen om att kunna livnära mig som egen företagare.

Jag har under de senaste åren byggt upp min verksamhet på kvällar och helger och när barnen har sovit.

Vissa veckor har jag hunnit mycket och andra ingenting, mycket beroende på status sömn med mera. Alla med småbarn vet ju att man är vaken ett antal gånger varje natt för att blanda välling med mera.

Hur som helst. Jag ser fram mot att få testa detta och förverkliga en dröm som jag alltid har haft (eget företag). Mer exakt – driva eget företag och lyckas med detta.

Det är nämligen inte så enkelt att driva företag som vissa tror, i synnerhet inte ett företag som går runt.

Många har förutfattade meningar och säger ”men du har ju eget företag” och tror att det sköter sig självt.

För att ha en månadslön på 20 000 kr efter skatt krävs det att man fakturerar för 40 000 per månad samt har noll kronor i kostnader exempelvis.

För en nettolön på 10 000 kr behöver man fakturera för cirka 20 000 kr och ha noll kronor i kostnader – förutom skatter och egenavgifter alltså, som också är kostnader. Hälften det man fakturerar går alltså till Skatteverket på olika vis (ibland mer om man tänker moms också, men den kan dras till viss del så jag lämnar moms i detta inlägg, men den som är intresserad kan läsa mer om moms här).

Vill man vara ledig någon månad per år så får man jobba in den tiden övriga månader och om man behöver köpa printpapper, dator eller betala lokalhyra så behöver man alltså fakturera ännu mer.

Detta förklarar till exempel att så många frisörsalonger och barnklädesbutiker så ofta går i konkurs. De har vanligtvis ett varulager på ibland flera hundra tusen (färger, blekningsmedel för varje tänkbar hårfärg och ett brett utbud produkter som hårvax, inpackning, schampo med ofta låg omsättningshastighet respektive ett utbud plagg i varje barnstorlek).

Det betyder alltså att salongen/butiken behöver fakturera för det som ska bli löner + det som ska täcka kostnaderna för varuinköp och varulager + eventuell lokalhyra.

I ovan exempel är ofta läget A och O. Barnklädesbutiker och frisörsalonger utan ett stort antal kunder varje dag eller en väl fungerande nätbutik stänger därför ofta förr eller senare på grund av konkurs eller helt enkelt avvecklar verksamheten.

Tänk hur många barntröjor a 100 kr exempelvis som behöver säljas per dag för att täcka kostnader på över 100 000 per månad.

Hur som helst. Åter till mig och min verksamhet. Jag har de senaste åren ägnat oräkneligt antal timmar på att utveckla GymGlam.se med artiklar, övningar och träningsprogram med mera, Mammaiform.se med allt om mammaträning (snart klar), pt-online och de 3 apparna Poworkout.

Hittills har jag inte inte tagit ut någon lön alls men hoppas alltså på att kunna göra det i framtiden och alltså leva på den verksamhet jag har byggt upp de senaste åren.

Om inte? Ja, då är det jag som söker jobb senare i höst. Oavsett så har jag lärt mig massor under dessa år, om allt i från företagsgrejer som göra affärsplan, budget till apputveckling, skapa användarvänliga sajter (och inte-användarvänliga, har nämligen gjort det också på vägen), marknadsföring och inte minst vikten av sociala medier. /Caroline

Secured By miniOrange