lussekatter med kesellaÅrets andra bak (jag äter väldigt många lussekatter nu med hungrige Arvid som ammar hela tiden, hehe) blev inte lika lyckat som det första, katastrof är en passande beskrivning (nåja). Jäsningen gick åt fanders, tror jag värme degspadet för mycket, det är visst en vanlig anledning, men vad vet jag, jag är inte någon expert i köket. Nu ligger de i alla fall i soptunnan :o)

Bilden är från baket inför första advent, när Vidar, Tyra, Erik och jag bakade. De blev väldigt goda och här är receptet.

50 gram jäst för söta degar, 175 gram smör, 250 gram kesella, 5 dl mjölk, 2 dl socker, 2 gram saffran, 1 ägg, 2 dl russin och cirka 15-16 dl vetemjöl.

Smula ned jästen i en bunke, smält smöret och häll mjölken i kastrullen också, värm till 37 grader. Häll lite av degspadet på jästen och rör om tills jästen smälter. Blanda i resten av degspadet, kesellan, socker och saffran. I med ägg och russin. Blanda i mjölet, men inte allt, häll i precis så mycket som behövs för att degen ska bli smidig och släppa från kanterna. Ju mindre mjöl desto saftigare lussekatter. Strö lite mjöl över degen och låt den jäsa under bakduk i en timme.

Lägg degen på ett mjölat bord, knåda i mer mjöl, inte allt men så att det går att göra lussekatter av den. Gör diverse lussekatter, lussesniglar, lusseormar med mera och lägg på en plåt med bakplåtspapper, på med en bakduk och låt dem jäsa 30 minuter på plåten. Pensla med ägg.

In med dem i ugnen, mitt i ugnen, cirka 8-10 minuter, 250 grader. Lycka till med julbaket! /Caroline

Secured By miniOrange