Robben Islandstenbrottet på Robben IslandRobben Island SydafrikaRobben Islandinne i en cell på Robben Islandi en cellstaketen på Robben Islandinte lätt att rymma
Onsdag och bättre lycka med Robben Island-båtarna i dag. Efter en strålande shoppingupplevelse i Kapstaden hoppar vi på båten i hamnområdet Waterfront.

Mot Robben Island! 45 minuter senare stiger vi i land på Robben Island och ombord på en turistbuss. Vad ska man göra? Jag brukar försöka ta mig runt på egen hand på ställen. Men det går inte att åka ut till ön själv och vandra runt. Vill man uppleva denna historiska plats så är det bara att gilla läget.

Guiden på bussen var väldigt check och turen var intressant, vi besökte bland annat stenbrottet där Mandela och de andra politiska fångarna arbetade med stenhackor hela dagarna. Inte en arbetsplats som skulle godkännas av svenska arbetsmiljöverket. En dammig arbetsplats för fångarna med mycket skadligt ljust ljus, berättade guiden.

Sedan vandrade vi runt i fängelset, guidad av en herre som själv hade varit politisk fånge där under 5 år. Det var spännande! I cellen på bilden spenderade Mandela 18 av sina 27 fängslade år. /Caroline

Secured By miniOrange