om skönhetsidealJag får bilder mejlade till mig på Shakira, SJP och Madonna. Från kvinnor i varierande åldrar, unga och vuxna. Som vill illustrera sitt träningsmål och med önskemål om att jag ska göra träningsprogram så att avsändaren kan träna till sig en stjärnkropp.

Bilderna som finns på kändisar idag är vanligtvis retuscherade. På varenda reklamaffisch finns en retuscherad bild. Nästan alla bilder i alla tidningar är också retuscherade. Det fixas och trixas med färgtoner och kontraster. Väl i farten så slätas rynkorna ut och benen kanske förlängs en aning och smalnas av. Skuggor läggs till lite här och där för att personen ska se lite mer vältränad ut, eller smalare.

Många retuscherade bilder förmedlar ett osunt skönhetsideal. Skönhetsideal avser symmetri, mått och kroppsstorlek med mera. Skriv in ordet skönhetsideal i sökrutan på Wikipedia och de hänvisar till begreppet ”fysisk attraktivitet”. Det är alltså en annan benämning för ordet skönhetsideal.

Jag läser vidare om fysisk attraktivitet och lär mig att fysiskt attraktiva personer kan tillgodoräkna sig flera socialt eftertraktade karaktärsdrag. De antas vara lyckligare, mer kompetenta och framgångsrika. Jämfört med icke fysiskt attraktiva personer antar jag då.

När jag var tonåring så klippte jag ut bilder på Claudia Schiffer och satte på väggarna. Jag hade en slags önskan om att se ut som henne när jag blev stor.

Nu är jag ju stor. Jag ser inte ut som Claudia Schiffer och hon är heller ingen jag tänkt på i modern tid. Britney Spears däremot. Jag minns att jag tränade magmusklerna extremt mycket när hon lanserade musikvideon ”I’m a Slave 4 U”.

Jag blev inspirerad av hennes magmuskler. Inspirerad. Hennes magmuskler är förvisso inte osunda eller omöjliga att träna sig till. Så som de är i verkligheten. Bilderna på henne och hennes magmuskler är däremot ofta retuscherade. Lätt att glömma bort. De bilder jag inspirerades av var självklart också retuscherade.

En retuscherad bild är ett omöjligt mål att ha med sin träning. Bilden kan fungera som inspiration och en påminnelse om att hålla sig till träningsplanen och på så sätt nå det mer realistiska målet ”mitt-starkaste-och-slankaste-jag”. För att förstärka en målbild.

Jag rekommenderar verkligen målbilder för att lättare nå ett träningsmål. En målbild är när du visualiserar dig själv passera mållinjen. Med fokus på målbilden blir det enklare att skapa den där kostmedvetenheten och kontinuiteten i träningen som behövs för att komma i mål.

För att förstärka och tydliggöra sin målbild så kan man använda sig av bilder, vilka bilder som helst egentligen. Det viktiga är att man inspireras och motiveras av bilderna. En bild från förr, en bild på bröllopsklänningen som man vill känna sig snyggast någonsin i, avskräckande semesterbilder på sig själv med oönskade valkar.

Det går så klart att inspireras även av retuscherade bilder. Men det är bra att komma ihåg att de inte är verkliga och använda dem som inspiration och inte som ett skönhetsideal.

Secured By miniOrange