Reebok på NKReebok dominerade träningsmarknaden under 90-talet. De uppfann step-up-brädan och gjorde de finaste marinblå jazzbyxorna, vilket var inne på den tiden.

Reebok var stora redan på 80-talet med de där retro-gympaskorna ni vet, de där mjuka färgglada med högt skaft som gjorde comeback runt 2007, fast då som mer som streetsko än träningssko.

I slutet av 90-talet försvann Reebok i princip helt från träningsmarknaden. Min analys är att de fastnade i det där 90-talsträsket. De hängde inte med helt enkelt.

2008 gjorde de ett försök att kliva in på träningsmarknaden igen. Med inte så kommersiella produkter, som cirkusträning till exempel. Framgångarna lät vänta på sig.

Tills för ett par år sedan. När de lanserade skor som i deras marknadsföring påstods öka träningseffekten av exempelvis promenader. Skorna skulle träna och tona rumpa, lår och vader mer än andra träningsskor.

Det saknades vetenskapliga studier för påståendena men det struntade konsumenterna i. Skor som påstods stärka musklerna. Det satte fart på försäljningen.

I USA ansåg det amerikanska konsumentverket att Reebok inte hade grund för sina påståenden och parterna gjorde en överenskommelse att Reebok skulle betala tillbaka ett belopp motsvarande cirka 160 miljoner kronor till kunderna som köpt Easytone och Runtone.

Senare har det gjorts åtminstone en studie som visade att skorna inte har någon betydelse för just träningseffekten.

Valet av skor har dock betydelse för andra saker och jag har hört från flera som tränar med Easytone att de tycker att det är lättare att till exempel hålla upp överkroppen vid benböj. De upplever att de får en bättre hållning helt enkelt.

Det är ju en bra anledning till att välja en viss modell träningsskor, tycker jag. Att träna med en god hållning gör ju att man kan utföra övningarna med bättre teknik och på sätt få bättre utväxling av varje repetition.

Så, i slutändan kanske Reebok ändå har rätt i att skorna spelar roll för resultatet av träningen, fast inte på det sätt som de först hävdade i sin marknadsföring.

Hur som helst. Skorna, eller rättare sagt, marknadsföringen av dessa skor gjorde att Reebok tog sig in på hyllorna i sportbutikerna igen.

Jag tror att Reebok är tillbaka för att stanna. Nu satsar de för fullt på på trendiga crossfit med Reebok One.

Idag finns ett brett utbud av både träningskläder och -skor från Reebok hos varje sporthandlare.

Bilderna är från en skovägg på NK Sport. Själv tycker jag att träningsskorna i höstens kollektion från Reebok är riktigt snygga. /Caroline

Secured By miniOrange