Så där ja. Nu är matfixet så gott som klart inför nyårsafton och nyårsdagen. Det värsta jag vet är att fixa med mat samma dag som gästerna kommer, det var sånt jag höll på med på den tiden jag hade två barn :o)

(När jag hade ett barn var jag oftast fortfarande på mataffären och handlade när gästerna kom, hehe..)

(Innan barn så lagade jag inte mat, då åt jag alltid ute eller såg till att äta där andra lagade mat.)

Jag är alltså ingen matguru och gillar att göra det enkelt men också sånt som alla gillar, alltså inklusive barnen.

Så, nyårsmiddagen blir Icas färdiga rotfruktsgratäng två påsar som nu ligger i en ugnsform och med riven Västerbottenost på i kylen. Icas rotfruktsgratäng är väldigt bra färdigmat faktiskt, bara naturliga råvaror, inget annat, perfekt om man vill göra det enkelt för sig. (Ett annat varumärke som jag kollade in hade en massa konserveringsmedel och skräp också, men det är möjligt att det finns andra varianter än Icas som har bara naturliga råvaror men jag kör alltid på den av gammal vana.) (Ica är närmaste butiken för mig, gångavstånd, i övrigt har jag egentligen inga åsikter om matbutiker, jag gillar alla, åker till Coop på grund av deras braiga utbud av ekologiska varor ibland.)

I en annan ugnsform i kylen ligger just nu lax med hummerfond + grädde + två ägg som en röra och så riven tacoost på det.

I en annan form ligger tandpetare med små bitar av Ingelsta kalkongrillkorv och kalkonköttbullar, en favorit i repris, barnen tycker de är festliga och skojiga, bara att steka på i stekpannan lite snabbt innan servering.

I ännu en form i kylen ligger kesofyllda pastasnäckor, Tyras favorit.

Kvar att fixa är paprikapinnar, gurkpinnar, morotspinnar, många, 6 paprikor, 2 gurkor och 1 kilo morötter väntar på att någon ska ta sig an dem men det får bli i morgon bitti.

Till efterrätt blir det vaniljglass och Calle och chokladsåsen (chokladsås utan skräp) och skivade bananer, vispgrädde och små maränger och tomtebloss = marängsviss alltså.

Ingen förrätt, gästerna får klara sig utan den, det var ingen som tänkte på sånt innan vi handlade…

På nyårsdagen blir det gratäng med köttfärsås, spiralmakaroner, morötter och riven tacoost på, det är grädde och 2 ägg som en slags sås i också (mer morötter än köttfärsås och så inte jättemycket pasta) (tricket för att detta ska bli gott tycker jag är mycket morötter). Den blandningen ligger också i en ugnsform i kylen.

Kylen är alltså väldigt full av formar just nu och det känns väldigt bra eftersom jag skjutit upp matfixet hela dagen. Egentligen skulle jag ägnat eftermiddagen åt det medan Erik och barnen gjorde annat men det är ju mycket roligare att vara med dem än att spendera en massa tid i köket.

Och så gick jag och Tyra och shoppade istället. Hem kom vi med 2 prinsessklänningar, 1 fe-outfit med vingar och kjol, några strumpbyxor och diadem till Tyra. Jag har lovat henne en prinsessklänning i evigheter och det fick bli två på grund av dåligt samvete. Så fort hon kommer hem till någon kompis så letar hon reda på en prinsessklänning att ta på sig, hon har inte haft någon själv ännu och hon är 4,5 år.

Så maten är fixad vilket betyder att jag kan koncentrera mig på att leka på nyårsafton. Det kommer några gäster, vuxna och barn och vi börjar med mellis i form av mjukt tunnbröd med smör och ost en kaka som en av gästerna bakat.

Sedan är planen stjärtlappsåkning om det finns snö kvar och därefter skattjakt. Det är två lag med barn och vuxna som ska hitta ord och bygga ihop meningar och sedan hitta varsin skatt som man sedan samarbetar för att fixa med, byggprojekt.

Sedan ska barnen få dekorera bordsduken på barnbordet med skojiga pennor Vidar hittade idag i shoppen på Tekniska museet (det är vanligt papper som vi rullat ut på bordet).

Sedan blir det nyårsmiddag för alla gäster. Därefter har jag lejt ut popcornfix till en gäst och filmen Robin Hood.

Sedan kommer några barn sova och andra vara vakna så länge de vill :o)

Då blir det ost, kex och bubbel. Vi brukar dricka bubbel före 12-slaget eftersom alla går och lägger sig ganska omgående efter 12-slaget på grund av tidig uppstigning (alla dagar på året, småbarnsåren) och personligen gillar jag inte att svepa ett glas bubbel och sedan gå och sova.

Hur som helst kommer vi väcka barnen vid 12-slaget i vanlig ordning så att de får se fyrverkerier och skåla i äppelmust.

Gott nytt år! /Caroline
Färgglada pennor att dekorera bordet med

Secured By miniOrange