Anna, min bloggkompis och proffsmamma, och jag har faktiskt gjort två pedagogiska barnböcker för barn 1-5 år ungefär. Barnböckerna har varit helt klara i ett par år nu och jag har sinkat projektet genom att gå på föräldraledighet :o)

Men, idag tog vi tag i barnboksprojektet igen och nu väntar nästa steg.

Jag har haft detta projekt på tankestadiet ända sedan Vidar var liten och jag inte kunde hitta den typen av böcker som vi nu har skapat. Jag skrev inte mindre än 12 barnboksmanus (med varierande kvalitet) på en helg, men sedan visste jag inte riktigt vad jag skulle göra därefter. Jag kan nämligen inte rita, knappt göra streckgubbar.

En dag när jag var hemma hos Anna och fick se hennes målningar kom jag på att hon kanske ville samarbeta och göra barnböcker. På den vägen är det.

Anna som är konstnärligt lagd och duktig på att illustrera, rita och måla har alltså målat bilderna. Sedan finslipade vi texterna tillsammans.

Den som har läst våra träningsbloggar en längre tid har kunnat läsa om våra tidigare möten, hemliga möten, och det var alltså barnböckerna vi höll på med på det här hemliga mötet och även på det här hemliga mötet.

Det finns flera pedagogiska poänger i barnböckerna, ett par av dem är:
– Att lära sig bokstäver och siffror på ett roligt vis.
– Att inspirera till rörelse i barns naturliga miljö.

Idag är normen nästan att vara överviktig
Senast häromdagen berättade barnens BVC-sjuksköterska för mig att nya normen idag nästan är barn som är överviktiga. Barn i 3, 4, 5-årsåldern. Det finns alltså föräldrar som kommer till BVC och säger något i stil med ”men mitt barn ser ju ut som många andra barn”. Anledningen till dagens ”nya norm” är delvis för lite rörelse.

Så, det är alltså något som Anna och jag vill verka för att förändra med våra barnböcker, i kombination med roligt lärande. Jag tycker att många av dagens barnböcker underskattar många 1, 2, 3, 4, 5-åringars förmåga.

Jag är förvånad över att det inte redan finns barnböcker som uppmuntrar till rörelse och att det knappt finns barnböcker med bokstäver och siffror för små barn är helt otroligt.

Jag letade som ett tok när Vidar var liten, och även när Tyra var mindre, och kunde bara hitta barnböcker med bokstäver och siffror gjorda för äldre barn.

Frihet att lära sig saker när som helst
Båda intresserade sig för bokstäver innan de fyllde två år, vilket inte jätteunikt utan beror helt på att barnens intressen, jag kan ju tillägga att båda väntade med att intressera sig för färger och kunde alltså rabbla alfabetet nästan i ordning före 2,5 års ålder men inte skilja på gult och blått :o)

Olika barn har alltså olika intressen vid olika ålder och jag tycker att det verkar bra att haka på. Om ett barn vill lära sig mer om bokstäver eller siffror eller färger så tycker jag att barnet ska få göra det oavsett om barnet är 2 år eller 7 år. En slags inlärningsfrihet.

Så, två barnböcker är alltså helt klara. Jag hoppas att de kommer bli lika populära som min dansgympa för barn, Piratsessan, som numera är ett populärt sätt att aktivera barnen inomhus (barndans och barngympa för barn att göra hemma med hjälp av en dvd eller online).

Fortsättning följer vad gäller dessa barnböcker. Vi är väl inte helt på det klara med vad vi har gett oss in på. Nu ska Anna och jag jobba på. /Caroline

Secured By miniOrange