på partajSå snart du vet att du är gravid är det smart att undvika hopp, särskilt sådana med landningar på en fot. Bäckenet börjar att modellera om sig självt redan tidigt i graviditeten och kroppen är känslig. Stötar och ojämn belastning kan redan tidigt i graviditeten ställa till det för en lång tid framåt.

Var smart, det går utmärkt att träna utan hopp och det finns massor med träningsövningar där du har kroppsvikten jämnt fördelad. Konkret exempel är undvik utfallshopp men fortsätt träna benböj.

För säkerhets skull är det bra att se över valet av eventuella vikter. Träna med lättare vikter och öka istället antalet repetitioner. Välj med fördel övningar där du använder enbart egen kroppsvikt.

Den första tiden är det bara att träna på alltså, med ovan nämnda justeringar, träna precis som din kropp är van och på så sätt som känns bra för dig. Känns någon övning eller träningsform inte bra, välj något annat. Många gillar att träna yoga under graviditeten, gravid-yoga är bra andningsträning också.

Låt dagsformen bestämma. Vissa mår väldigt illa under den här perioden av graviditeten, då är förmodligen inte gravidträning så frestande. Illamåendet brukar försvinna förr eller senare och då känns det ofta mer aktuellt med träning igen. Satsa på promenader i friska luften, kan funka ihop med illamåendet, det underlättar att vara i så god kondition som möjligt den dagen det är dags för förlossning. /Caroline
PS: Personligen hade jag turen att ha en normal graviditet med måttliga graviditetskrämpor. Min träning varierade i de olika skedena, jag mådde konstant illa vecka 6-16, då blev det ett par, tre halvdana träningspass i veckan helt beroende på dagsformen.

Secured By miniOrange