FRÅGOR & SVAR. Jag får ofta frågan om vad jag tycker om soppdieter, pulverdieter med flera. Jag vet inte riktigt var jag ska börja…

Det korta svaret är ”ät näringsriktig mat i rätt proportioner, alltså är fett, protein och kolhydraterna i en smart balans, skaffa dig koll och överdosera inte kolhydraterna – kombinera detta med träning”.

Men då har jag ju inte besvarat frågan om vad jag tycker om dessa dieter. Jag blir lika förskräckt varje gång jag hör om konstiga dieter och revolutionerande genvägar. Det enda de gör är att sabba kroppen naturligt fungerande fettförbränningsmekanism. Visst går det att gå ned något eller flera kilon, men det som försvinner är inte de där kärlekshandtagen. Det är en stor del vätska, vilket gör att kroppens naturliga förbränning sabbas ännu mer.

Det är inte för inte att den där viktminskningen alltid följs av en viktökning. Kroppen reagerar så.

Hur som helst, en kollega körde Cambride nyligen. Så här gick det:

CambridgeKuren exempelvis, jag har inte testat den själv och kallar mig inte för bantningsexpert, men träningserfarenheterna och det sunda förnuftet gör att denna soppkur i min värld klassificeras under ”Dieter-som-gör-mer-skada-än-nytta”.

Det finns personer i min omgivning som provat den, flera gånger dessutom! Varje gång är händelseförloppet detsamma.

Dag 1:
”Här ska bantas! Ojoj, vilken form som kommer att kunna skådas på denne man inom kort!”, glad i hågen blandas sopporna.

Dag 2:
”Det smakar inte så gott! Inte blir man mätt heller. Men det tar väl ett par dagar att vänja sig”, fortfarande positiv och förhoppningsfull.

Dag 3:
”Dags att blanda soppor igen”, inte lika glad efter ett dygn av undernäring.

Dag 4:
”Igårkväll var jag tvungen att äta ett skrovmål, oj vad gott det var! Jag var så hungrig! Men nu ska jag minsann hålla mig till strikt soppdiet”, en aning besviken men tänker ändå ge dieten en chans.

Dag 5:
”Nu får det vara nog. På det här sätter kan man ju inte leva! Åt ett monstermål igårkväll igen, hungerkänslorna tog åter igen överhanden!” Argt och upprört har det ännu en gång konstaterats att en mirakelkur inte håller vad den lovar. Flera veckors soppmål hamnar i soptunnan.

Resultatet är flera dagar av dåligt humör, en sabbad naturlig förbränning (som går att att istället boosta genom att äta var tredje timme och rätt) och en massa pengar i soptunnan, en känsla av misslyckande och ett oplanerat intag av skräpmat.

Det finns inga genvägar. Lägg tiden på att förstå hur kroppen fungerar, läs en bok om fettförbränning och sedan är det bara att köra. Det är inte alls svårt att gå ned i vikt, om man bara vet hur, och det går ju att ta reda på. Lycka till och hoppas ni som frågat om detta känner att ni fått svar, även om det kanske inte var det svar ni önskat… /Caroline

PS: Ni som har barn, tänk på att de ofta får en skev uppfattning om kost när föräldrarna håller på att laborera med konstiga snabbkurer. De gör som ni gör, inte som ni säger.

Secured By miniOrange