kickAlla ni som undrar varför Vidar var nästan 2 år när han började på dagis samt undrar varför han ”bara” går 3,5 timmar om dagen – kolla på programmet Debatt i SVT1 just nu. Eller här via SVT Play.

Dagis är inte obligatoriskt och man kan faktiskt välja tider i princip helt själv, bara man kommer fram till något som funkar ihop med den aktuella förskolan.

Jag har en slags naturlig instinkt att jag vill vara med mina barn och vara med när det händer. (Så tänkte jag inte alls innan jag fick barn, jag har förändras och tur är väl det.)

Faktum är att det händer mer hemma än på dagis. Vidar kunde alla bokstäver i alfabetet och bygga ihop ord med bokstäver innan de ens började med bokstäver på dagis (nu är det ju lite olika per förskola och individuellt när barn blir intresserade och så vidare också givetvis).

Cykla hade han gjort i veckor hemma när personalen på förskolan glatt berättade för mig att Vidar kunde trampa.

Jag menar absolut inte att det är något fel på personalen – de är fantastiska. Jag menar att man som förälder som har förmånen att kunna spendera mer tid med sitt barn också på ett annat vis har tiden att verkligen kunna sitta ned och lägga pussel, måla, skriva bokstäver.

Eller hoppa, klättra, sparka boll, gå balansgång och så vidare. Tid att göra precis det barnet vill och tycker är roligt alltså.

Så, den gamla skrönan ”barn lär sig så mycket på dagis” har alltså hittills inte varit aktuell för min del.

Jag tycker dagis är fantastiskt bra på väldigt många vis. Kompisar och roliga aktiviteter är ett par av dem.

Men inte hela dagen alltså. Och helst inte före den ålder då barn har ett direkt utbyte av kompisar och aktiviteter.

Det kan ju vara individuellt. Det optimala för Vidar skulle ha varit att börja nu i januari, när han var 2 år och 4 månader. Det var då han började tycka att dagis är roligt.

Så där, in och leta reda på dagens avsnitt av Debatt på SVT Play nu. /Caroline

Secured By miniOrange