lasagne nyttig lite pastaJag lagar ofta mat för ett helt kompani, fixar matlådor och fryser in eller gör hemlagade halvfabrikat. Lasagne passar bra som det senare tycker jag. Perfekt att ha som alternativ en dag när man helt enkelt inte hinner laga mat.

Den här lasagnen är populär hos både barn och vuxna. Den innehåller mindre pasta jämfört med många traditionella lasagnerecept och mycket mer grönsaker. En klassisk lasagne innehåller för mycket kolhydrater, alla dessa lager pasta ger ett för högt kolhydratsintag procentuellt sett, för lite protein och nyttigt fett.

Här är mitt recept på lasagne med morötter och rödbetor som räcker till fyra måltider för en familj på två matglada vuxna och två små barn. Jag brukar göra fyra formar, en som åker in i ugnen direkt som dagens lunch eller middag och tre som åker in i frysen, utan att passera ugnen.

Använd folieformar som är 12 dl, eller anpassa och använd den storlek på formar som behövs för att det ska bli en tillräckligt stor måltid för dig eller din familj, det finns ju många olika storlekar. Receptet är alltså beräknat till fyra folieformar a 12 dl.

INGREDIENSER:
1 kilo ekologiska morötter
1 kilo ekologiska rödbetor
250 gram ekologiska champinjoner
1 ekologisk purjolök
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 kilo färs av eget val (kycklingfärs, älgfärs, köttfärs, quornfärs, kalkonfärs)
1 tub eko tomatpuré
380 gram ekologiska kikärtor
200 gram färska lasagneplattor
5 dl ekologisk turkisk yoghurt
1 burk ekologisk creme fraiche
500 gram riven ost av eget val (jag brukar köra tacoost)
Ekologiskt smör att steka i
Peppar och oregano

GÖR SÅ HÄR:
Skala, skiva och koka morötterna och rödbetorna på svag värme i 12 minuter. Skiva och stek champinjonerna i smör, lägg dem åt sidan och rör ned i lasagnen senare. Stavmixa löken och purjolöken, pressa i vitlöken. Stek färsen, rör i tuben med tomatpuré, lökmixen och kikärtorna, krydda med färskmalen svartpeppar och mycket oregano.

Blanda turkisk yoghurt och creme fraiche i en skål (”röran”). Fram med folieformarna och fördela ingredienserna. Börja med ett lager färsblandning, sedan ett lager grönsaker, på med lite röra och ett lager pastaplattor (2 st färska lasagneplattor/12 dl-form), ett till lager med morötter och rödbetor, på med mer färsblandning och toppa med cirka 125 gram ost på vardera lasagne.

SERVERINGSTIPS:
Servera med sallad gjord ekologiska grönsaker som gurka, avocado, tomat och drick mjölk eller vatten till.

På med papplocket på formarna och stoppa in i frysen. Kom ihåg att ta fram en form på morgonen eller kvällen innan så att den hinner tina, det brukar inte bli bra om man stoppar in formen fryst. In med den tinade formen lasagne i ugnen på 225 grader i 25-30 minuter.

Lycka till! /Caroline

Secured By miniOrange