Nu lämnar jag över barnansvaret till Erik för att spendera mer tid på jobbet. Jag har i huvudsak varit föräldraledig med Arvid i 1,5 år även om jag har kombinerat med lite jobb.

En sak som jag numera är väldigt medveten om efter småbarnslivet, är att jag inte klarar av att inte jobba. Det går liksom inte.

Dels för att jag fullkomligt älskar mitt jobb och dels för att alternativet stänga ned datorn och öppna den 1,5 år senare inte är ett alternativ om man driver eget företag. Vad sjutton skulle Skatteverket säga då? De förväntar sig momsrapporter och arbetsgivardeklarationer regelbundet vare sig jag är föräldraledig eller på semester eller krasslig.

Samtidigt så VILL jag vara föräldraledig. Det bästa jag vet är att vara med barnen. Jag vill liksom vara där när åka-rutschkana-koden knäcks eller vad det nu kan vara, och det är en till anledning till varför jag gärna kombinerar jobb och ”föräldraledighet” – för att kunna dryga ut föräldradagarna.

Så, jag vill alltså både jobba och vara föräldraledig samtidigt. Det bästa i min värld vore om Erik och jag kunde dela på dagarna och jobba halva dagen var, eller jobba varannan dag eller liknande, men det funkar inte med Eriks jobb.

Därför har jag valt att kombinera visst jobb och föräldraledighet och varvat mer ledighet med mindre och jobbat i den mängd som fungerat.

Ett tag tänkte jag strunta i alltihop
Stundtals har detta koncept inte varit en bra idé alls, jag tänkte faktiskt strunta i allt ihop ett tag (företaget alltså), när alla mina sajter kraschade typ samtidigt och jag var tvungen att lägga hur många timmar som helst på det, vare sig jag ville eller inte och det i kombination med bebislivet med sömnbrist och sånt.

Stressnivåer på topp och inte ett projekt som jag kunde styra själv, jag var ju tvungen att involvera andra företag och då behöver man ju anpassa sig och dessutom se till att vissa saker är klara en viss tid exempelvis. Det här var väl mest i höstas och jag lyckades skapa några nya mindre bra stressrelaterade vanor och sover sedan dess med bettskena exempelvis.

Men, andra stunder (de allra flesta) har det varit roligt och givande att driva företaget vidare i kombination med att vara i huvudsak föräldraledig. Som när jag tränar mina glada och engagerade PT-online-kunder.

Vaaa? Jobbar du och är föräldraledig samtidigt!!??
Så, jag har alltså valt att jobba och vara med Arvid samtidigt, och inte sällan får jag kommentarer om det, jisses att detta kan vara så kontroversiellt!

Många undrar hur jag hinner, och tror att jag är någon slags superwoman med superflax som fått tillgång till fler timmar per dygn än de 24 standardtimmarna. Så är det inte, det handlar om prioriteringar och om tidsmedvetenhet (jag vet exakt vad min tid går till och jag låter inte tiden rinna iväg på onödiga saker).

Många tar för givet att jag gör samma saker som ”alla” andra. Det gör jag inte, det finns massor med saker som jag helt enkelt har struntat i att göra (för att jobba istället). Jag har skippat det mesta vad gäller heminredning, trädgårdsarbete, tjejmiddagar, tv-tittande (aldrig gillat det så det är inte alls synd om mig för den sakens skull), läsa böcker (något jag saknar), lösa sudoku, läsa månadsmagasin för att nämna några exempel.

Att inte boka in tider och att jobba med egna deadlines (tidigare än de riktiga) har varit min strategi för att få saker gjorda.

Arvid och jag har haft vissa möten men det har gått att hålla dem korta och till mindre än ett i månaden. Resten har fått ske via telefon eller mejl eller inte alls.

Nej tack
Jag har inte jobbat med alla delar av min verksamhet. Mycket har fått klara sig självt och det är de grejerna jag ska ta tag i nu :o)

Så, jag har alltså valt att jobba lite, med vissa saker och vid det här laget så har jag lärt mig hur jag behöver lägga upp det för att det ska fungera. Så länge som jag kan styra över saker och ting själv är det jätteroligt att kunna kombinera jobb och föräldraledighet.

Vid tidigare jobb-föräldraledighet-kombos har jag bokat upp mig på för mycket saker, haft för många tider att passa.

Jag har varit för dålig på att säga nej och instruerat på träningskonvent med en skrikande bebis i omklädningsrummet exempelvis, förvisso ihop med sin pappa men alla mina bebisar har varit amningsfreaks och då är det inte mycket en pappa kan göra precis då.

På det stora hela har jag varit dålig på att säga nej. Företag sliter och drar i mig för att de vill att jag tycker till om ditt och datt eller delar med mig av mina erfarenheter av träningsbranschen. (Oftast helst utan ersättning, eller i utbyte mot en kopp kaffe.) (Jag blir lika förvånad varje gång när ett stort företag kontaktar mig och tror att jag vill utföra konsulttjänster gratis.)

Förr gick jag ofta på saker som inte gav något, nätverkande och mingel och sånt till exempel. Visst kan sånt vara viktigt – särskilt som ny i en bransch, men jag är redan väl etablerad, jag har flera inarbetade varumärken och kunder så det räcker.

Vis av dåliga och bra erfarenheter så har jag i alla fall nu lärt mig ett mycket bra ord på tre bokstäver.
De tre enkla bokstäverna N – E – J har frigjort mängder med tid.

Ja tack
Nu ska jag dock börja tacka ja till fler sånna saker, för att det ofta handlar om roliga och välordnade tillställningar och en massa trevliga människor.

Bara för att jag tackat nej till många sociala tillställningar som företagare och bloggare så har jag inte varit helt isolerad dock, nix pix, jag är en mycket social småbarnsmamma och umgås med personer dagligen ihop med barnen eller familjen.

Saker jag har skippat
Annat jag tackat nej till är alla dessa träningsresor, känns som att vart och vartannat resebolag kommit på att de behöver egna tränare med på resorna, jag har redan klarat av den biten, jag gjorde några sånna saker för mer än 10 år sedan och var sak har sin tid.

Dessutom förstår jag inte vad man gör i en eller flera veckor på samma hotell, ofta beläget långt ute i ödemarken. En eller två dagar skulle väl vara okej i min värld, men veckor! Nej tack :o)

Annat som fått pausa nu när Arvid varit liten och jag velat vara med honom så mycket som möjligt är föreläsningsuppdrag, instruerande på träningskonvent och jag kan medge att jag verkligen, verkligen saknar dessa saker!

Nu för tiden vet jag knappt vilka träningskonvent som fortfarande finns kvar i detta land, jag var flitig instruktör på sånna förr. Så, det kommer jag ta upp så småningom.

Ny, fräsch teknik och självklart mobilanpassat
Jag har också legat lågt med träningssajterna under föräldraledigheten, men de är förvånansvärt välbesökta trots det. Alla mina sajter har dock byggts om rent tekniskt under senaste 1,5 åren och sånt är oerhört tidskrävande och det känns jätteroligt att det är klart nu. Nu kommer det bli fler blogginlägg med mera.

Många tycker att det har varit glest med blogginläggen här på träningsbloggen, jag vet och det är en egentligen mycket viktig del av mitt företagande, men jag valde att dra ned på bloggandet också, det var ett tufft beslut.

Nu blir det ändring på den saken och jag utlovar en kickstart och fem blogginlägg per vecka denna månad för att se om det känns som en rimlig nivå.

En annat stort projekt som står på agendan är träningsapparna, nya versioner är in the making och vem vet, kanske även fler träningsappar? :o)

Så vad är det jag har jobbat med då?
Jo, jag har projektlett sajternas ombyggnad men så klart tagit hjälp av företag som kan sånt där, och så har jag gjort några skrivjobb och så givetvis PT-online.

Mina PT-online-kunder är helt fantastiska och det är så roligt att få vara en del av någons formresa. Det kan jag liksom inte vara utan och eftersom jag kan välja hur många jag bokar in helt själv så blir det aldrig någon stressgrej.
/Caroline

Secured By miniOrange