En dag försökte två personer från tidningen Expressen övertala mig att ställa mig bakom deras drömsiffror för viktminskning. Det var i samband med en intervju och jag skulle vara träningsexperten i en artikel som skulle handla om promenadträning och skulle publiceras i en bilaga nu i helgen.

Som du ser i mejlet nedan från den frilansande reportern, så är artikeln klar och det handlar nu om en sista komplettering från redaktionen. Tidningen vill att det ska utlovas viss viktminskning på en viss tid i artikeln.

Innan intervjun förklarade jag noga att jag inte ville ställa upp som träningsexpert i artikeln om det handlade om att utlova viktnedgång på en viss tid. Sån där typisk kvällstidningsjournalistik är inget jag vill bli förknippad med.

mejlet från Expressen

Gå ner i vikt på en vecka?

Viktminskning är mycket individuellt och påverkas av många faktorer – det handlar om mer än promenadträning och kost. Exempel på andra faktorer är träningsbakgrund, kroppssammansättning, sömn, stress, basal förbränning, livsstil i övrigt.

Många av faktorerna går inte att styra eller kontrollera och därför går det inte att sätta tidsbestämda viktmål eller förvänta sig resultat på en viss tid. Därför kan varken en PT eller en kvällstidning inte heller utlova viktminskning på en viss tid.

Sund viktminskning är en process som tar månader och det blir vanligtvis inte märkbara resultat varje vecka, trots att den som vill gå ned i vikt genomför de planerade träningspassen och äter regelbundna och näringsrika måltider.

Jag har själv gått ned i vikt 3 gånger de senaste fem åren, 5-10 kilo varje gång och det har alltid tagit mig månader. Promenadträning och bra kosthållning har varit två viktiga inslag. Viktminskning tar alltså tid även för den som arbetar med träning och förstås kan en hel del om kost och träning och vet precis hur den behöver göra för att gå ned i vikt.

Idag är nästan hälften av Sveriges befolkning i åldern 16-84 år överviktiga. Det är ingen nyhet att den som är överviktig har en ökad risk att drabbas av allvarliga sjukdomar och kanske lämna sina vänner och släktingar alldeles för tidigt.

Flera miljoner människor är alltså överviktiga i Sverige idag. Många av dem vill gå ned i vikt men vet inte hur. Det här känner förstås kvällstidningen Expressen till.

Många människor försöker gå ned i vikt men ger ofta upp innan det blir resultat. Anledningen är att de tror att de gör något fel eftersom det inte blir märkbara resultat på vågen varje vecka. Många förväntar sig att gå ned i vikt snabbare än det är möjligt i verkligheten. Den typen av förväntningar kommer förstås från kvällstidningsjournalistik som den Expressen väljer att hålla på med i till exempel den artikel jag intervjuades i samband med.

Det är vanligt att misslyckas med viktminskningsmål

Många som tränar med mig har tidigare gjort otaliga försök att gå ned i vikt och misslyckats, en vanlig orsak är just fel förväntningar när det kommer till förväntat resultat. Att man har fel förväntningar är förstås helt omedvetet, man påverkas av saker som löpsedlar.

En anledning till att så många har fel förväntningar när det kommer till viktminskning är alltså att en kvällstidning som Expressen utlovar viktminskning från den ena veckan till den andra. Det inger alltså felaktiga förväntningar och falska förhoppningar hos människor.

När den frilansande reportern hörde av sig för att kvällstidningen ville göra ett tillägg i artikeln och utlova viktminskning med upp till ett kilo eller ett halvt kilo i veckan, så sa jag så klart nej.

Jag förklarade jag ännu en gång att det inte går att förvänta sig resultat från den ena veckan till den andra eller märkbara resultat per vecka.

Då ringer en annan person upp mig från samma tidning och försöker övertala mig (en redaktör från redaktionen).
– Våra läsare vill gå ned i vikt, säger redaktören på redaktionen.

Jag förklarar för redaktören att om tidningen verkligen vill hjälpa läsarna att gå ned i vikt så kan de göra det genom att skriva som det är.

Hur går man ned i vikt?

I verkligheten är det så att hållbar viktminskning tar tid, så istället för att skapa skyhöga förväntningar hos läsaren genom att utlova viss viktnedgång med siffror och ett visst antal kilon på en viss tid.

Att Expressen gör så leder bara till att läsarens motivation försvinner efter några veckor eftersom resultatet inte kommer som utlovat. (Det är då man kan ta sin tidning och gå till Expressen och reklamera den och säga ”ni höll inte vad ni lovade”.)

Rätt förväntningar?

Det är väldigt vanligt att någon som vill gå ned i vikt har för höga förväntningar när det kommer till hur snabbt det blir resultat och därför tappar motivationen efter några veckor och ger upp.

Däremot, den som i förväg vet att det kommer ta månader att gå ned några kilon, eller en klädstorlek eller så pass mycket i vikt att förändringen syns – har lättare att nå sitt viktminskningsmål.

Det är alltså lättare att hålla motivationen uppe och lyckas med sina träningsmål med rätt förväntningar i förväg.

Redaktören från kvällstidningen tyckte förstås att jag var besvärlig. De hade ju deadline samma dag. Hen är stressad och försöker övertala mig att det ändå ska stå siffror i artikeln.

Jag säger att det blir inga siffror av den typen i en artikel där jag medverkar som träningsexpert och föreslår att de kan skriva ”gå ned i vikt med promenader” istället. Hen säger att det blir minsann visst siffror.

Jag ber då redaktören ta bort mitt 4-veckors promenadprogram som jag har gjort till läsarna och stryka artikeln helt eftersom det är jag som är källan till allt som står i artikeln.

– Då gör vi artikeln med en annan träningsexpert, säger redaktören surt.
– Gör det, säger jag.

Jag vill ju inte att läsaren ska följa mitt promenadprogram i exempelvis 4 veckor med förhoppningen att gå ned 2 eller 4 kilo i vikt. När jag vet att det kommer ta längre tid än så för de allra flesta av Expressens läsare.

En tidning som Expressen skulle kunna göra skillnad

Halva Sveriges befolkning skulle inte behöva vara överviktiga. Jag vill göra skillnad och faktiskt hjälpa människor att nå sina träningsmål. Det är ju därför jag har valt att arbeta med träning.

Jag tycker att Expressen, som också skulle kunna göra skillnad om de skulle vilja, eftersom de har så många läsare, också borde verka för en bättre folkhälsa här i Sverige.

Om Expressen börjar skriva artiklar som faktiskt hjälper läsarna att nå sina träningsmål så tror jag det skulle leda till försäljningssiffror som skulle vara lika uppåt som deras glada och välmående läsare. /Caroline

TIPS 1:
Läs gärna min artikel med tips för att gå ned i vikt.

TIPS 2:
Vill du ha individuellt anpassade träningsprogram och hjälp med kost för viktminskning och coaching så gör jag det via PT-online.

TIPS 3:
Jag har även gjort en app med träningsprogram för viktminskning och starkare kropp, appen Trim & Tone finns i App Store.

Secured By miniOrange