På begäran, här är det där receptet på mina lussebullar med kesella som gör dem mer proteinrika och lite nyttigare totalt sett.
Det här behöver du för ungefär 30 stycken: 50 g jäst, 150 g smör, 5 dl mjölk, 2 dl socker, 2 g saffran, 1 ägg, 250 g kesella 1%, russin, 15-17 dl vetemjöl.
Gör så här: Bryt gästen i små bitar och lägg dem i en bunke. Smält smöret och häll i mjölken och värm degspadet till fingervärme, 37 grader. Häll i lite av degspadet i bunken och blanda med jästen.
Blanda ned resten av degspadet, sockret, saffranet och kesellan. Rör om tills allt har blivit en smet. Blanda i ägg och om du vill ha russin i degen, även russin.
Tillsätt mjölet stegvis och arbeta degen tills den släpper från bunkens kanter. Strö lite mjöl på degen och lägg på en ren diskhandduk. Låt degen jäsa till dubbel storlek, 45-60 minuter.
Knåda degen några minuter i bunken. Lägg den sedan på ett mjölat bakbord och arbeta in resten av mjölet.
Skapa sedan lussebullarna efter bästa konstnärliga förmåga och dekorera med russin. Placera på plåt med bakpapper och låt jäsa i 30-45 minuter.
Pensla med ägg och grädda lussebullarna mitt i ugnen på 250 grader, ungefär 8-10 minuter.
Lycka till! /Caroline
Tusen tack =)
Jag undrar lite över mjölmängden. Det står att man ska arbeta in mjölet stegvis och sedan står det att man ska arbeta in resten av mjölet på bakbordet. Hur mkt menar du att man ska ha bakat in före och hur mkt ska vara kvar att arbeta in på bakbordet? 🙂
Jag skrev ett svar till dig i kommentaren ovan! En inbakad kommentar 🙂
Ditt recept är väldigt likt mitt, jag har också kesella och så tar jag ett ägg i degen också så det blir ännu mera protein. Både ägg och kesella ger lite nyttigare lussebullar men framförallt också saftigare. Tänk på att mäta upp vetemjölet i litermått och inte gräva med decilitermått för då är det väldigt lätt att man tar för mycket vetemjöl och det ger torra lussebullar. Till Ulrika: Det är inte så noga med mjölmängden, bara mätfelet när man häller upp mjölet kan slå på 1-2 dl (ännu mera om man gräver med decilitermått). Själv brukar jag göra av med ungefär en halv deciliter när jag bakar ut dem. Man tar så mycket mjöl som behövs för att få degen tillräckligt ”okladdig” så man kan rulla ut den. Ett tips är också att använda ekologiskt vetemjöl som är nyttigare än det billiga. Mitt recept hittar du här, som sagt väldigt likt men även med förklarande bilder: http://www.recepten.se/recept/lussekatter.html
Just det, du tar alltså 4 pkt saffran i dina? Jag har bara 2 pkt i mina men jag vet att en del tar det dubbla och jag kan tänka mig att det blir ännu godare. Saffran är gott!