Info om PT-online med Caroline
Info om PT-online med Caroline

På begäran, här är det där receptet på mina lussebullar med kesella som gör dem mer proteinrika och lite nyttigare totalt sett.

Det här behöver du för ungefär 30 stycken: 50 g jäst, 150 g smör, 5 dl mjölk, 2 dl socker, 2 g saffran, 1 ägg, 250 g kesella 1%, russin, 15-17 dl vetemjöl.

Gör så här: Bryt gästen i små bitar och lägg dem i en bunke. Smält smöret och häll i mjölken och värm degspadet till fingervärme, 37 grader. Häll i lite av degspadet i bunken och blanda med jästen.

Blanda ned resten av degspadet, sockret, saffranet och kesellan. Rör om tills allt har blivit en smet. Blanda i ägg och om du vill ha russin i degen, även russin.

Tillsätt mjölet stegvis och arbeta degen tills den släpper från bunkens kanter. Strö lite mjöl på degen och lägg på en ren diskhandduk. Låt degen jäsa till dubbel storlek, 45-60 minuter.

Knåda degen några minuter i bunken. Lägg den sedan på ett mjölat bakbord och arbeta in resten av mjölet.

Skapa sedan lussebullarna efter bästa konstnärliga förmåga och dekorera med russin. Placera på plåt med bakpapper och låt jäsa i 30-45 minuter.

Pensla med ägg och grädda lussebullarna mitt i ugnen på 250 grader, ungefär 8-10 minuter.

Lycka till! /Caroline