kokosfestI USA är kokosvatten supertrendigt sedan ett par år tillbaka, drycken har lyckats slå igenom som en hälsosam superfood-dryck på marknaden. Storsäljare!

Att kändisar som Rihanna och Madonna visar sig offentligt med drycken har ju inte gjort saken sämre.

”Naturens egen sportdryck” säger förespråkarna – den innehåller elektrolyter som natrium, magnesium och kalium. Ungefär samma saker som finns i sportdryck.

Sådana hjälper kroppen med vätskebalansen vid i svettiga stunder och det är ju därför som sportdryck är nödvändig vid exempelvis löparlopp – för att undvika dehydrering.

Alltså inget livsnödvändigt hemma i soffan en helt vanlig kväll eller vid “vanlig” träning (rekommendationen brukar ju vara att sportdryck behövs först vid aktiviteter som pågår över 60 minuter, men behovet av rätts sorts salter och vätska vid ansträngning är ju individuellt och beror på bland annat hur mycket man svettas, vissa behöver det även vid kortare pass).

Hur som helst, i höstas kom en forskningsrapport som ifrågasatte hur bra kokosvatten fungerar som sportdryck egentligen.

Forskare testade också huruvida innehållsförteckningarna stämde överens med innehållet i tre populära kokosvatten – Zico, One och Vita Coco.

Zico fick godkänt gällande listningen av näringsvärdena kalium, magnesium, natrium och socker. De andra två sorterna fick inte godkänt.

Vita Coco menade att näringsinnehållet kan variera lite beroende på kokosnötternas ursprungsland.

Ännu finns för lite forskning gällande kokosvatten och huruvida det är ett likvärdigt substitut för sportdryck.

Kokosvatten är ju gott och man kan ju alltid dricka kokosvatten för den sakens skull. En sak är säker – drycken är klart bättre än att dricka läsk och andra söta drycker.

Ikväll ska jag på “årets kokosfest” och jag vet att det kommer bjudas på kokosvatten från Vita Coco. Jag har smakat det förr och tycker att det är gott.

Förväntningarna är höga – jag ser fram mot kokosföreläsningen på kokosfesten som arrangeras av Holistic på Yogayama.

Kokos är bra fett, läs mer och lär dig allt du behöver veta om bra och dåliga fetter i artikeln om fett om du är intresserad.
/Caroline

Secured By miniOrange