Jag hoppade på en cykel på ett lekland och försökte hålla en 5-årings och en 9-åringstempo, vilket visade sig vara helt omöjligt. Jag bytte cykel, det gick inte bättre. Då bytte jag cykel igen, då gick det faktiskt lite bättre, men de var fortfarande mycket snabbare än mig :o)

3 timmar på ett lekland – grymt bra träning för barn. På tal om det. När jag får frågan om hur man gör när man har ett överviktigt barn så brukar jag rekommendera att köpa ett årskort på ett lekland och gå dit 2-3 gånger per vecka, eller varannan dag, minst en timme per gång och gärna på tidpunkt när inte så många andra är där om möjligt.

Till att börja med inte gör någon större sak om övervikten, utan enbart ”årskort på leklandet, varsågod” och sedan hänga med dit och vara närvarande och ha kul.

Efter några månader brukar barnet vara mindre överviktigt och ha mycket bättre kroppskontroll. Bättre förutsättningar på det stora hela. Övervikt hänger ofta ihop med dålig kroppskontroll det i sin tur brukar leda till att man blir vald sist på gympan eller en bidragande orsak till mobbing.

Självklart så är kosten också viktig men det är en helt annan historia. De allra flesta kommer väldigt långt genom att börja röra på sig mer, det är en bra start. Att välja roliga saker som också innebär rörelse gör allting mycket enklare, oavsett ålder. /Caroline

Secured By miniOrange