danspass på BernsFRÅGOR & SVAR. Här är som utlovat svaren på era frågor om mina år som anställd på Nike Sweden AB, närmare bestämt 041101-110331.

Först på marknadsavdelningen, sedan på säljsidan och sedan på Europakontoret i Holland och sedan åter i Sverige.

En härlig tid där jag lärde mig massor, Nike är en superb skola när det kommer till försäljning och marknadsföring.

Är det mer ni vill veta, säg till, men jag har försökt få med allt. /Caroline

Hur fick du jobbet på Nike?
Svar: Det var inte min ursprungliga plan faktiskt. Jag var helt inställd på att bli toppjurist inom områdena marknads- och immaterialrätt (varumärken och sånt).

Jag var i slutskedet av mina juridikstudier och skulle precis påbörja ex-jobbet. Året var 2004 och jag var sponsrad av Nike i egenskap av personlig tränare och instruktör. Nike undrade om jag ville jobba några månader med att organisera det årliga konventet, Nike Convention. Jag tänkte att det kunde vara en kul grej att göra parallellt med att skriva ex-jobb.

Sagt och gjort. Sedan ledde det ena till det andra och jag råkade bli kvar. Jag slutförde mina studier jämsides med jobbet på Nike och plockade ut min Jur Kand-examen, men när jag väl hade börjat på det ett sånt roligt företag så var det svårt att inte fortsätta.

Bästa och sämsta med att jobba på Nike?
Svar: Bäst – allt. Men om jag ska ge ett exempel, alla genialiska initiativ som kommer från USA ursprungligen oftast och sedan via Europakontoret till Sverige, både när det gäller produkter och reklamkampanjer. Sverige är ett pyttelitet kontor med få anställda och det är inte där den huvudsakliga verksamheten sker. Vill du jobba på Nike – sök dig direkt till Europakontoret i Hilversum, via Nike.com. Det hade jag alltså gjort om jag bara hade vetat. Det är där allt händer. Hade jag gjort det från början skulle jag säkert hunnit med att jobba på Nike i USA också, innan det blev aktuellt med barn och så vidare.

Jag har så många glada och positiva minnen från åren på Nike så jag vet inte vart jag ska börja, listan skulle kunna göras oändlig. Det är fantastiskt att fått jobba med ett av världens starkaste och häftigaste varumärken.

Sämst – det stora antalet timmar obetald övertid som förväntas ske med ett leende, helger, kvällar och nätter. Det tas för givet att man gör det bara för att få jobba med ett sånt starkt varumärke. Vilket jag också gjorde, oftast med ett leende, för mig är pengar inte så viktigt och det var några riktigt roliga år. Jag tycker att jag fick ut annat än pengar, kunskap till exempel, men det hade givetvis varit bättre med betald övertid, än obetald alltså. Alternativt en möjlighet att ta ut övertidstimmarna i ledighet. Det var förresten en skillnad mellan Sverige och Europakontoret, i Europa kompenserades övertiden med ledighet.

NancyVad är du mest stolt över under din tid på Nike?
Svar: Svårt, jag är en sån där person som är högpresterande och lägger ned hela min själ i allt jag gör. Jag gör ingenting halvdant, då låter jag hellre bli. Av denna anledning anses jag ibland som osvensk och icke-ödmjuk av vissa, dyrkar du jantelagen bör du nog sluta läsa nu. Nedan har jag försökt besvara denna fråga så gott jag kan…

På marknadsavdelningen – mitt alldeles eget initiativ till dansevent på Berns 2005 där jag lyckades dels sälja in idén, få hit danstjejerna från TV-reklamfilmerna, Sofia Boutella (ni kanske minns denna reklamfilm) och Nancy Marie Claire (som skakdansade i den här reklamfilmen) samt dessutom genomföra eventet utan att spräcka den toktajta budgeten (det var på håret att jag ens fick igenom idén och det var med kort varsel och det fanns egentligen inga pengar). Bilderna är från eventet på Berns.

Jag kan avslöja att det var Sofia Boutellas debut som instruktör och att hon helt hade missat att hon skulle leda pass (all kontakt skedde via hennes agent) – hon trodde att hon bara skulle showa lite.

Gissa om jag blev stressad när hon sa ”I dont know how to teach…” med sin fina franska brytning?

Alla på eventet förväntade sig 2 danspass i hennes regi. Hon var den stora stjärnan alla hade kommit dit för. Men, hon fick en lektion i hur man lägger upp ett pass av mig och Nancy Marie Claire, sedan gick hon upp på scenen och gjorde succé även som instruktör. Det var också därför de instruerade ett pass ihop, det var egentligen inte planen men det blev jättebra.

Det är inte för inte att hon idag dansar bakom Madonna, hon är helt enkelt troligtvis världens bästa dansare och en naturbegåvning också som instruktör.

Det var också roligt att ansvara för och organisera ett så stort event som Nikekonventet är (2005 och 2006).

På säljsidan – att komma till insikten att jag kan krossa budgetar om och om igen, allt beror på hur motiverad jag är och vilken bonus som är aktuell, okej pengar är väl lite viktigt ändå, när det blir till en slags sport så är de motiverande. Med kreativitet och engagemang kan vilka boxar som helst bli gröna.

Alla extremt roliga säljmöten, framför allt de i USA.

Alla härliga kollegor.

Jag hade dessutom förmånen att jobba på Nike Sverige under de 5 år som företaget leddes av en av landets troligtvis bästa försäljningschefer/VD:ar, han lärde mig mycket och gjorde företaget till den roliga arbetsplats det var.

I Holland – att jag lyckades prestera så mycket på kort tid. Jag skulle vara där 6 månader på ett mammavick. Jag har fyra dagar på mig att lära mig jobbet, det första hon säger är ”det tog mig 5 månader bara att lära mig jobbet”. Jaha tänkte jag, det är ju ungefär då det är dags för mig att åka hem. Men, jag kom in i allt på ett par veckor tack vare en superbra kollega vid skrivbordet mittemot, sedan gjorde jag saker och ting på mitt eget vis.

Nytt är bra tänkte jag och det gick hem även hos de högsta hönorna tack och lov. Jag fick erbjudande om att stanna kvar i Holland och jobba vidare på Nikes Europakontor och det hade jag kanske gjort om det inte vore för att jag var med barn och ville bo i Sverige med världens vackraste och mest underbara man. Samt att det alltid regnar i Holland. Ja, det gör verkligen det! Jag trodde det var en myt.

Varför slutade du?
Svar: För att driva mitt eget företag på heltid. Jag har alltid haft en dröm om att vara min egen VD. Jag ger nu detta en chans och vi får se hur det går och om det är så roligt och motiverande som jag fantiserar om.

Jag säger inte att jag alltid kommer vara egen företagare på heltid, men jag är en entreprenör och det är roligt att prova på, i vart fall under en tid.

Det finns flera företag jag kan tänka mig att eventuellt arbeta på i framtiden, Google till exempel. En tjänst som chefredaktör på en papperstidning till exempel. En chefsroll inom marknadsföring eller försäljning på ett annat företag med ett starkt varumärke till exempel.

Men, här och nu är mitt fokus på att bygga mina träningssajter och träningsapparna till ännu starkare varumärken samt på min fina familj. Var sak har definitivt sin tid. /Caroline

Foto: Johan Sjöbeck, fotografier.se (bilderna är på Sofia Boutella och Nancy Marie Claire på danseventet på Berns 2005).

Nancy

BernsSofiaSofiaSofia igen
spontan teamklass på Berns

Secured By miniOrange