Gainomax Protein DrinkDet är trendigt att lansera produkter och som innehåller mer protein eller mindre kolhydrater. Jämfört med vadå? Det är en bra fråga att ställa sig som konsument.

Det är nämligen vanligt att det är mycket socker i en av företagets produkter, och sedan lanserar företaget en till produkt och marknadsför den som en produkt med mindre socker. Det stämmer ju att produkten har mindre socker, jämfört med den förra produkten, men det i sin tur behöver ju inte innebära att produkten är ett nyttigt alternativ på det stora hela.

Precis som att en produkt kan innehålla mycket protein, men också en hel del annat. Som en massa socker till exempel.

Gainomax lanserade nyligen Gainomax Protein Drink och presenterade den som en drink med mindre kolhydrater.

Alltså mindre kolhydrater i jämförelse med deras sockerbomb Gainomax Recovery som idag säljs på många träningsanläggningar och i livsmedelsbutiker.

Många som tränar dricker Gainomax Recovery i tron om att det är en bra återhämtningsdryck i samband med fysisk aktivitet. Vilket den också marknadsförs som.

Bra att veta är att Gainomax Recovery innehåller 40 gram kolhydrater och 20 gram protein. Av de 40 gram kolhydraterna är 25 gram socker och 15 gram stärkelse i form av maltodextrin, som är en typ av näringsfattiga snabba kolhydrater, utan fibrer.

25 gram socker motsvarar ungefär 7 sockerbitar och de där 15 grammen andra kolhydrater är alltså skräp. 20 gram protein är ju bra, men det finns massor med andra proteinkällor som är ännu bättre val.

En banan och 150 gram keso är till exempel ett bra återhämtningsmål för den som vill fylla på med kolhydrater och protein efter träningen. Med ungefär motsvarande mängd innehåll kolhydrater och protein, fast med näring. Bananen ger vitaminer och fiberrika kolhydrater och keson står för proteinet.

Gainomax riktar sig till personer som tränar och få har missat reklamen med budskapet ”bananas are for monkeys”.

Jag tycker att själva reklamen i sig är kul, men det är synd att inte budskapet stämmer.

Gainomax recovery är inte ett bra val för den som strävar efter att ge sin kropp näringsrik kost eller har ett viktminskningsmål exempelvis.

Nu till den nya produkten Gainomax Protein Drink. Den marknadsförs också som en återhämtningsdryck fast med mindre kolhydrater och jämförelsen görs alltså med företagets andra återhämtningsdryck.

Nya drycken innehåller 21 gram protein och 19 gram kolhydrater, 19 gram socker närmare bestämt.

Alltså ungefär 5,5 sockerbitar jämfört med 7 sockerbitar och så är den utan maltodextrin, den där andra sortens kolhydrat utan näring. Gainomax Protein Drink innehåller mindre kolhydrater och lite mindre socker, men fortfarande en stor mängd socker alltså. Särskilt med tanke på den målgrupp som företaget riktar sig till.

Norrmejerier, som producerar Gainomax, rekommenderar drycken efter medelintensiv träning, eller ett kortare träningspass. Anledningen är givetvis att rikta sig till så många människor som möjligt med förhoppningen att sälja så mycket som möjligt. Medelintensiv träning är den vanligaste typen av träning, och det täcker in det mesta. De vill alltså helst att varje person som tränar ska avsluta träningen med deras dryck.

Båda Gainomax återhämtningsdrycker innehåller för mycket socker för att vara bra alternativ vid medelintensiv träning. Möjligen efter högintensiv träning, efter ett tufft intervallpass till exempel, men även då finns mer näringsrika alternativ utan socker.

Återhämtningsdryckerna är alltså inget att rekommendera efter ett pumppass exempelvis. Vilket är ett exempel på medelintensiv träning.

Dessutom rekommenderar företaget den här nya drycken som ett mellanmål, vilket jag tycker är helt fel med tanke på mängden socker. Att dricka en Gainomax Protein Drink är i princip samma sak som att äta 100 gram kyckling och 5,5 sockerbitar, som också innehåller också cirka 21 gram protein och 19 gram socker.

Att välja en sån här produkt som mellanmål sätter blodsockret i berg och dalbana och idag kämpar många med sockerberoende. Den här typen av produkt är en typisk formbov, lätt att dricka i tron om att den är nyttigare än den faktiskt är.

Om en produkt heter något med ordet ”protein”, innehåller 21 gram protein och detta är något som lyfts fram på förpackningens framsida så är det som konsument lätt att förutsätta att produkten innehåller bra näringsämnen även i övrigt. Så enkelt är det alltså tyvärr inte.

Min första tanke när jag fick nys om nyheten och läste ny-produkt-protein-någonting var ”äntligen en proteindrink, det är ju så mycket socker och skräpkolhydrater i Gainomax andra produkter”.

Sedan hämtade jag en kopp kaffe och läste pressmeddelandet och den nya produktens innehållsförteckning. För att komma fram till att Gainomax Protein Drink tyvärr också är en sockerbomb. /Caroline

Secured By miniOrange