Jag tycker att livsmedelsföretagen lurar konsumenterna genom att rekommendera produkter som innehåller mycket socker som mellanmål. Arla och Norrmejerier har så kallade hälsovarumärken. Mina förväntningar på ett hälsovarumärke är att de ska göra hälsosamma produkter. Så är det tyvärr inte.
Därför skrev jag en artikel om detta och idag kan du läsa artikeln hos SvD.
Jag tycker att företag som Arla och Norrmejerier (som gör Gainomax) dels borde kunna tillverka produkter utan eller med avsevärt mindre mängd socker i och de dessutom borde vara tydligare i sin marknadsföring.
På förpackningarnas framsida framgår det tydligt att produkten innehåller en viss mängd protein. Att produkterna också innehåller ungefär lika mycket socker framgår inte lika tydligt. Arla är något tydligare eftersom de skriver lite luddig sockerinfo på framsidan också, men inte tillräckligt tydliga.
Både Arla och Norrmejerier rekommenderar produkter med högt sockerinnehåll som mellanmål och som återhämtningsdryck efter träning. Trots att de vet att socker inte är bra att äta som mellanmål och att rekommendationerna är att hålla sockret på en låg nivå.
Ett mellanmål ska alltså helst inte ge kroppen en sockerkick. Vilket tyvärr blir effekten av att välja ett mellanmål som Gainomax Protein Drink eller Arla Wellness Protein Control mjölkshake.
Det är verkligen tråkigt att inte företag som Arla och Norrmejerier kan leverera det som förväntas av en hälsoprodukt. Fram tills dess att de börjar producera nyttiga produkter genomgående och slutar använda socker på det sätt de gör så får vi konsumenter helt enkelt komma ihåg att läsa både framsidan och baksidan på förpackningarna. /Caroline
PS: Här hittar du knepen för att tyda en innehållsförteckning.
Hej! Men hur är det egentligen med protinbars då? Är det helt okej eller till och med bra att få i sig en efter ett träningspass eller spelar den ingen roll och ska den heller ersättas med något annat?
Bra blogg! / Jennifer
Det är vanligtvis mycket socker i proteinbars också tyvärr. Jag har länge hoppats på att det ska dyka upp en variant med mindre socker, i tex Swebar (som jag själv äter ibland i situationer där det är svårt att få tag på annat som flygplan, konferens utomlands osv) är det 18-20 gram socker och 17 gram protein per bar, mer socker än protein alltså. Brukar försöka tänka på att inte äta något annat socker den dagen om det blir den typen av nödlösning som mellis, om alternativet är att gå loss på en konferens-godis-skål så är det ju ändå bättre med proteinbaren.. Bäst är så klart ett vällagat mellis från grunden. Men det finns helt klart utrymme på marknaden för proteinbarer och proteindrinkar utan eller med minimal mängd socker. Läs artikeln om att läsa innehållsförteckningen, kolla portionsstorleken och dela den angivna mängden socker med 3,5 så får du antalet sockerbitar per bar, då blir det konkret och enkelt att kunna jämföra. /Caroline
Hej
Bra att du pekar på onödigt socker i ”hälsoprodukter”. Att Arla och andra mejerier har mycket socker är dock inte bara i deras återhämtningsdrycker, utan lika illa i deras hälsostämplade yoghurtserier. Mjölk har ju redan en ganska lagom halt av socker i form av ganska långsamt laktos, sådär 5 %. Kollar du på Arlas Wellness-yoghurt, liksom många av deras konkurrenters, ser du att man ändå tillsatt en mängd socker, och den hälsostämplade yoghurten har 12 – 13 % socker. Dvs du går och köper vad du tror är en sund yoghurt, men får en produkt som har lika mycket/något mer socker än ren läsk som t ex Coca-Cola. Det får du gärna också peka på!
Ja, det är märkligt att vissa av dem till och med är nyckelhålsmärkta. Bra liknelse. /Caroline