FRÅGOR & SVAR. Här är en bra och vanlig fråga som dök upp i en kommentar. Kostexperten Fredrik Pauluns bok Ät, Träna, Prestera säger så här:

”Idag vet vi att en hög energiförbrukning ställer högre krav på proteinintaget. Kroppen bränner nämligen fett, kolhydrater och protein parallellt och ju mer energi du förbrukar desto mer protein bränner du. För uthållighetsidrottare behövs det i storleksordningen minst 1,4-1,7 gram/kg kroppsvikt/dag, vilket betyder cirka 100-120 gram per dag för en 70 kilos löpare. Det är dock inga enorma mängder och är ganska lätt att få i sig genom maten. Förutom att proteinet i sig används som bränsle ger det en antikatabol signal, eftersom musklerna inte behöver använda sig av kroppseget protein i samma utsträckning. Mycket tyder också på att ett något högre proteinintag kan stimulera fettförbränningen. Det mesta tyder på att ett högt proteinintag (2,5g/kg/dag) ger bättre fettförbränning under hela dygnet jämfört med ett något lägre proteinintag (1,5 g/kg/dag).”

När jag ändå är igång kan jag passa på att rekommendera den här boken, jättebra om man vill lära sig mer om kost och träning! /Caroline

Secured By miniOrange