Det rapporterats om att barn glider ur sina föräldrars armar, jag tänker att en bärsele/bärsjal kanske kan rädda några barns liv. Det tog mig några dagar att fundera ut något konkret som just jag kan göra för att hjälpa till i nutida flyktingkatastrof.

Plötsligt kändes det självklart. Jag driver ju en mammaträningssajt och når naturligtvis många mammor via den. Barnen växer och kanske finns bärselar/bärsjalar i förråd och andra gömmor?

Nu startar jag en insamling av bärselar/bärsjalar som kommer att levereras direkt till flyktingarna som kommer till Lesbos i Grekland via organisationen Vi gör vad vi kan.

Jag kommer att samla in dem och överlämna bärselarna/bärsjalarna till organisationen så att de får komma med nästa leverans (som beräknas komma fram till Lesbos 17 september). Det är människor som personligen åker ned till Lesbos och överlämnar de insamlade sakerna.

Vill du skänka din bärsele/bärsjal till en flykting via min insamling?

Gör så här:

1. Tvätta bärselen/bärsjalen så att den är ren och helt torr (risk att den möglar under transporten annars).

2. Om det finns instruktionshäfte eller instruktionsbok, riv ur sidorna på engelska/sidor med bilder, så att man enkelt kan förstå hur den fungerar utan att behöva läsa/kunna språket. Skicka inte med hela tjocka instruktionsboken eftersom det är viktigt att hålla vikten nere under transporten (för att organisationen ska få med sig så mycket som möjligt).

3. Förpacka bärselen/bärsjalen (hel och ren) och instruktionerna i en genomskinlig plastpåse (tex stor fryspåse) och knyt igen med snöre exempelvis, så att det blir tätt. Tänk på att förpackningen ska gå att öppna med bara händerna (det finns inga saxar och sånt, så tejpa inte för mycket).

4. Om du vill kan du även skicka med en personlig liten hälsning på en minimal lapp (skriv på engelska, jag kommer skriva hälsningar från mina barn och min mejladress, vem vet, kanske skriver någon en dag och berättar) och kanske en tunn, liten bomullsfilt som väger i princip ingenting och inte heller tar någon plats, eller en mini-handduk-torklapp att torka dreggel tex med (jag kommer skicka med en sån där liten från Ikea, som alla mammor troligen vet vilken jag menar).

5. Utanpå den genomskinliga plastpåsen som du förpackat i fäster du en liten klisterlapp/tejpar fast en lapp med info om ungefärlig ålder som bärselen/bärsjalen passar för. Avrunda uppåt, en 4/5-åring kan troligen bäras i bärsele under rådande omständigheter (även om det kanske inte är så vanligt att man gör det i Sverige) (dessa barn väger troligen mindre än svenska barn också på grund av matbrist).

Jag har själv två stycken bärselar som jag inte längre använder eller behöver. De är nu i tvättmaskinen.

Jag kommer lägga upp info om detta på min mammaträningssajt i kväll/i helgen, men jag börjar här i bloggen eftersom det går snabbast just nu.

Jag kommer att överlämna bärselarna/bärsjalarna personligen till de som ska resa till flyktingarna i Lesbos, Grekland och det gör jag helgen 12-13 september, nästa helg alltså.

Mina tårar rinner så fort jag tänker på den lille pojken Aylan som sköljdes i land på en strand vid Medelhavet, och jag hoppas att bärselar/bärsjalar kanske kan hjälpa andra barn.

Det är svårt att veta vad man kan göra, mer än att skänka pengar, det är ju så klart jättebra också, men jag känner att jag vill göra något mer konkret för att försöka hjälpa till och jag har ju en kanal att nå ut till just mammor, som kanske just har bärselar/bärsjalar över.

Så nu gör jag för första gången i mitt liv något mer mänskligt och konkret för att försöka hjälpa till.

Vill du vara med? Har du ingen bärsele/bärsjal själv, fråga gärna dina kollegor eller vänner om någon har en bärsele/bärsjal över att ge till ett barn på flykt vid Medelhavet.

Uppdatering: Insamlingen avslutad för denna gång, jag kommer att uppdatera bloggen med info om antal bärselar/bärsjalar som samlats in. Till att börja med – TACK alla som varit med och samlat in, både ni som hjälpt till med insamlingsplatser och alla ni som skickat. Posten är snälla och kör specialleveranser hem till mig, tack o lov :o) Vilket engagemang! Otroligt roligt!
/Caroline

Secured By miniOrange