stjärtlapp i VemdalenJullovet har börjat och det med en långhelg i Vemdalen ihop med en kompisfamilj med barn i samma ålder. Vi maxade och var ute så mycket som möjligt förutom när vi var inne i stugan för att äta mat.

Vidar är självgående nu och kan åka skidor och knapplift själv. Han är ju en stor och stark kille och har alltid varit, och jag tror att det spelar stor roll när det kommer till skidåkning och huruvida man som litet barn tycker det är roligt eller inte. Han gjorde sitt första åk när han var 2 år och älskar skidåkning sedan dess.

Tyra, som är och alltid har varit liten till växten har inte velat åka skidor, förrän nu, hon är förvisso 3,5 år och själv var jag vuxen jag åkte skidor första gången :o)

Det är inte lätt att lära sig skidåkning som vuxen, därför hoppas jag på att barnen passar på att lära sig det och mycket annat medan de är små.

Tyra testade förra året och tyckte inte att det var kul, däremot gillade hon snowracern och hon har pratat om att åka snowracer i flera veckor nu.

Så, Erik och jag hade bestämt i förväg att han och Vidar skulle åka skidor den första förmiddagen och att Tyra, Arvid och jag skulle åka snowracer och pulka. Sagt och gjort.

Sedan när vi var åter i stugan för att äta lunch så sa Tyra till pappa Erik att hon ville åka skidor. De gav sig ut och hon åkte skidor, knapplift och sittlift högt uppe i luften. Sittliften var nog roligast.

Arvid sov middag i vagnen och Vidar och jag körde snowracer. Och så fortsatte helgen. Barnen har åkt skidor, pulka, snowracers, stjärtlapp om vart annat. En fördel med att bo mitt i en upplyst skidbacke är kvällspulkaåkningen. Så kul, jag hade helst velat åka lite till…

Jag lyckades återigen åka till fjällen och inte själv åka skidor. Det var liksom inte läge. Det är inte så viktigt gör mig, jag tycker det är jättekul men hellre att barnen har jättekul och får vara ute i snön när det är tillfälle. Det är ju sällan snö i Stockholm.

Förhoppningsvis kommer vi åka skidor massor ihop när de blir äldre och alla kan åka själva och samtidigt.

Semester. Det bästa med semester är att få vara med barnen hela dagarna tycker jag, 2 av 3 går ju på förskolan annars och helgerna går hur snabbt som helst med simning och dans och olika tillställningar hela tiden.

Även om de har korta dagar på förskolan och vi i regel gör någon slags aktivitet efter hämtningen så känns det som att veckorna går snabbare än snabbast..

Bästa sättet att semestra i fjällen med barn tycker jag är att bo i en stuga mitt i backen samt förbereda all mat i förväg, hemma. Det är helt klart värt det att fixa och trixa innan och sedan går allt snabbt och smidigt väl i fjällen.

Menyn denna gång var pannkakor med jordgubbssylt, keso och vispgrädde till lunch första dagen. Erik stekte pannkakor en kväll förra veckan och fryste in, de blir nästan ännu godare efter en sväng i frysen.

Till middag – lax i ugnen som badade i hummersås och grädde med riven tacoost på, kokta kålrötter och morötter och sötpotatismos. Jag hade skalat rotfrukterna i förväg så det gick snabbt att svänga ihop.

Lunch dag två var Vidars val och då blev det givetvis makaroner, stekt kalkonfalukorv, kokta morötter och kokt broccoli. Jag skippar helst korv och makaroner och åt istället överbliven lax från kvällen före.

Middagen var älgköttbullar i gräddsås med kokt potatis mosad i smör, kokt kålrot och morot och lingonsylt. Jag gjorde köttbullarna innan vi åkte så det gick också snabbt.

Jag försöker minimera tiden på matlagning, både på semester och inte-semester, utan att äta halvfabrikat allt för ofta (det finns halvfabrikat som är helt okej men ändå) och därför brukar jag se till att det oftast finns rotsaker färdigskalade i kylen, bara att koka/ugnsrosta/äta råa. Kålrot, morot, sötpotatis klarar sig skalade och bitade i platspåsar i flera dagar.

I fjällen finns ju ofta många bra restauranger också, men jag är lite för kräsen för att äta mat ute på restauranger, i vart fall flera gånger om dagen i flera dagar, vem vet vad den maten innehåller :o)

Dessutom är Vidar allergisk mot vissa födoämnen och restaurangerna har sällan koll på vad som är i maten och inte.

Nog om det, jag sitter nu i bilen och knappar och ska nu passa på att jobba lite medan barnen tittar på film eller leker med iPaden.

Arvid är glad och nöjd tack o lov, han är inget fan av att åka bil och det var inte Vidar eller Tyra heller när de var mindre. Små barn och bilåkning är helt klart en utmaning. Mina barn sover sällan eller aldrig i bilen, och då blir bilresorna väldigt långa. Sedan har jag själv myror i brallan också, det gör inte saken bättre. Hellre tåg eller flygplan än bil. Å andra sidan kan man ju stanna när man vill med bil och ha med sig saker utan att behöva bära dem hit och dit..

Nä, nu är det jobbdags. Jag ska göra träningsprogram till några av mina PT-online-kunder som börjar träna med mig i januari, det är en hektisk månad för en som jobbar med träning och det är lika bra att sätta igång. /Caroline

Secured By miniOrange