FRÅGOR & SVAR. I dag passar jag på att besvara ett gäng frågor om magmuskler efter bästa förmåga.
Med magmuskler tänker många ofta på six-packet, med andra ord, den raka bukmuskeln (m. Rectus Abdominus) som är den muskel som står för magrutorna. Den ligger ytligast och är faktiskt utformad som ett rutmönster, eller den är ”segmenterad” som experterna uttrycker sig.
Alltså har alla människor magrutor! Anledningen till om de syns eller inte beror följaktligen på vad som finns framför i form av underhudsfett…
För att träna den här muskeln gäller det att böja bålen, exempelvis göra crunches och situps eller omvända sådana. För att få magrutorna mer markanta så gäller samma princip som för övriga muskler för att öka i volym – träna tungt! I kombination med fettförbränningsträning såklart…
Innanför raka bukmuskeln sitter inre och yttre sneda bukmusklerna (m. Obliqus Externus & m. Obliqus Internus). Dessa två samarbetar och går som i ett kors under raka bukmuskeln och aktiveras framför allt vid vridningar av kroppen. Vid exempelvis sneda situps och crunches så är det fokus på dessa muskler.
Längst in, under dessa muskler sitter ”skrattmuskeln” (m. Transversus Abdominis) som går runt bålen, som ett skärp ungefär och är den muskel som används när man skrattar och kräks bland annat. Denna brukar man inte träna särskilt men den aktiveras vid alla magövningar.
Mer än bara magrutor…
För att förebygga ryggproblem är en lite mindre ytlig anledning till att träna magmusklerna än magrutor. Starka magmuskler avlastar trycket på ländryggen, diskarna och ryggkotorna. Dessutom är ett bra magstöd en bra support vid tunga lyft. /Caroline