en tränngsboll är braJag får ibland frågan om vilka träningsredskap som är bra att ha för träning hemma. Jag rekommenderar en träningsboll (kallas även pilatesboll), hantlar i kanske 2-3 olika vikter, träningsgummiband och träningsmatta. Även TRX och kettlebells om man kan övningarna, eller kan lära sig dem på egen hand eller helst med en personlig tränare först.

Det räcker. Fler redskap än så behövs inte för att kunna träna varierade träningsprogram och oändligt många övningar. Det flesta behöver inte ett maghjul till exempel, en typisk dammsamlare, det finns en massa magövningar som är minst lika bra eller bättre att göra utan redskap.

Innan du köper ett nytt träningsredskap, fråga dig själv:
Hur många övningar kan man göra med det här träningsredskapet?
Hur många övningar är det troligt att just jag kommer göra med detta redskap och hur ofta?

Det finns så många träningsredskap på marknaden som är kul att köra någon övning på någon gång ibland. Den typen av träningsredskap kan man ju passa på att träna när tillfälle ges. När man är på ett gym till exempel, eller på ett träningsevent.

Ifrågasätt reklamfilmerna på TV:n, en häftig reklamfilm kan göra att man springer och köper nästan vad som helst. Men just när det kommer till träningsredskap så finns det en stor risk att det blir ännu en pryl i garderoben/under sängen/i förrådet/i städskåpet.

Idag gäller det att läsa bloggar med skyddsglasögonen på också, det finns undersökningar som visar att bloggläsare lyssnar lika mycket på sina favoritbloggare som på sina kompisar när det kommer till rekommendationer.

Detta drar givetvis alla företag med någon slags marknadsföringsavdelning nytta av till max och skickar grejerna gratis till alla med träningsblogg. Det är billigt för företagen. Ett träningsredskap som kostar 1000 kr i butik kostar troligen runt 100 kr att producera, inklusive alla frakter med mera. Det är en struntsumma jämfört med vad det kostar att annonsera eller sponsra en person eller ett blogginlägg. Att alltså betala den personen eller bloggaren ett arvode för att personen/bloggaren ger träningsredskapet ett ansikte.

Det är ju SÅ mycket bättre för företaget också om en bloggare skriver personligt om saker och ting och gärna utelämnar detaljerna om att det är gratis-grejer. Många av er har ju läst det jag skrivit om reklam i bloggar tidigare och kanske även artikeln i tidningen Cosmopolitan.

Men, som bloggläsare är det alltså nödvändigt att vara på sin vakt. Om du plötsligt läser om ett visst träningsredskap på flera träningsbloggar – då kan du vara säker på att det finns ett företag bakom som har skickat ut just det redskapet gratis till alla bloggare som kan tänka sig att ta emot. Många tackar, tar emot och tipsar om det, kanske utan att tänka på konsekvenserna.

Om jag rekommenderar ett träningsredskap, då är det troligt att det finns en och annan person som går och köper det.

Då vill ju inte jag att dessa personer ett tag senare, när de hittar det där träningsredskapet – täckt med ett tjockt lager damm, ska tänka ”den där Caroline, hon sa minsann att det här var ett beroendeframkallande träningsredskap, omöjligt att inte träna med minst en gång om dagen”.

Det är viktigt att tänka på sin trovärdighet, som bloggare likväl som i vanliga livet. Man kanske kan tycka att det vore självklart i båda fallen men det är det inte. Jag rekommenderar enbart saker till er bloggläsare som jag personligen verkligen tycker är bra, grejer som jag skulle rekommendera mina bästa kompisar.

Jag tar i regel aldrig emot gratisgrejer, och om det händer så är jag alltid tydlig med detta. Men det vet jag att ni vet och jag är mån om min trovärdighet.

Vilka träningsredskap har du där hemma? Har du träningsredskap som samlar damm? Eller agerar bokstöd? Eller har en annan bisyssla som du kanske kan tänka dig att bjuda på? /Caroline

Secured By miniOrange