Vidar som Pippi Arvid jag Tyra som EmilJag lever, inte hunnit blogga bara. Det är lite körigt med en bebis som ammar varje eller varannan timme dygnet runt, 7-veckors-trosten! Hehe… Nu är det dags för en summering av 2013. Ett händelserikt och roligt år.

pappersarbete2013 börjar med en avrundning av mitt första räkenskapsår som AB, dags samla ihop pärmar och kontoutdrag inför det första årsbokslutet. En dag i januari satt jag med dessa papper, det var dags att lämna arbetsgivardeklarationen (och måla naglarna knallröda), och jag tänkte att jag äntligen hade uppnått mitt mål lära-mig-allt-om-företagande. Det är förresten ett av de bästa tips om företagande jag fått, det ska visst vara grundläggande för att lyckas på sikt.

Nu kan jag givetvis inte ”allt” om företagande, men jag har en slags grundläggande helhetskoll och jag tror mig veta åtminstone hur jag tar reda på det mesta. Idag tar jag hjälp med de bitar jag tycker är tråkiga eller inte vill lägga tid på, men jag förstår hur saker och ting hänger ihop, och vet exakt hur många kronor som behöver komma in varje månad för att täcka kostnaderna, betala in momsen, betala ta ut löner med mera.

Jag gjorde alla stegen på egen hand vid bildandet av mitt aktiebolag, jag har lagt en hel del tid på kurser och föreläsningar om bokföring, löneadministration, skatter, moms, marknadsföring, försäljning, PR, webbutveckling med mera. Vissa ämnen intresserar mig, andra inte. Oavsett så är det bra att kunna.

Hur som helst, i början av året kom jag fram till att det under 2013 inte skulle behövas lika mycket tid till administrativt jobb (saker och ting kan ju ta väldigt lång tid när det är första gången man gör något) och att mer tid skulle kunna gå till själva verksamheten. Något jag verkligen såg fram emot.

tabatautmaningI januari drog jag igång mina 5-dagars-träningsutmaningar med tabata och kostplan och de har varit fullbokade nästan varje vecka under hela året. Det är SÅ roligt när personer inspireras och motiveras av mina träningsprogram och träningsutmaningar.

insplening av PiratsessanI februari lägger jag stort fokus på Piratsessan, mitt koncept med barndans och barngympa för barn 1-6 år. Jag höll i hela produktionen själv och har utvecklat hela konceptet på egen hand. Nu var det äntligen dags för filminspelningen av Dansa & Gympa med Piratsessan på Slottet.

Detta är något av det roligaste och bästa jag gjort och det är med stolthet jag nu kan berätta att Piratsessan har blivit en succé. Filmerna och rörelserna används på förskolor, i lekhörnor på gym och hemma i många barns vardagsrum.

Grunden för hälsan sätts redan i tidiga år och det glädjer mig att barn rör på sig, övar motorik och det viktigaste av allt – har roligt med Piratsessan.

Jag hade hur kul som helst när jag skulle hitta på rörelserna och skapa Piratsessans outfit. När jag googlade på ”prinsesskjol för vuxna” så dök det upp helt andra sökresultat än vad jag hade i åtanke. Men jag lyckades hitta en icke-barnförbjuden princesskjol för vuxna till slut :o)

MiamiI mars åker vi till Miami för att semestra och hälsa på kompisar. Vi hade en fantastisk resa och vi hittade många roliga aktiviteter för barn. Klicka här så kan du läsa om hur vi upplevde Miami med småbarn.

bloggar om träningI april skriver jag ett blogginlägg om dagens ohälsosamma ungdomar. Det fick stor spridning. Ett av mina mest lästa blogginlägg någonsin.

Jag har skrivit en hel del om marknadsföring på bloggar under året också, och blivit intervjuad om det. Jag ogillar när företag som skulle kunna betala för sig sniker till sig reklam i bloggar, tyvärr ofta på sätt som inte är förenliga med svensk lag eller sunt förnuft. Det förvånar mig att stora företag med kända varumärken kan tappa förståndet totalt när det kommer till PR och marknadsföring och uppmuntrar till oegentligheter eller tycker att någon ska jobba gratis eller mot ersättning av någon produkt som inte motsvarar värdet av prestationen.

Själv skriver jag om (och marknadsför på så vis) gärna driftiga småföretagare eller stora, inspirerande företag som gör riktigt imponerande saker, som är förebilder och tänker själva. Sedan jobbar jag självklart också med annonsering på min träningssajt också.

Jag hoppas på att träffa fler duktiga företag och drivna personer under 2014 och färre copy cats, väldigt många tittar på hur andra gör och försöker göra likadant istället för att hitta på egna grejer.

träning i majI maj är det otroligt fullbokat, jag kör PT-live och PT-online som om det vore januari. April och maj är lika stora träningsmånader som januari och augusti numera. Jag är gravid men har inte gått ut med det offentligt ännu, på bilden är jag gravid runt vecka 17 och ännu är det ett par veckor kvar innan gravidmagen börjar synas.

juniJuni och magen börjar äntligen synas en aning i vecka 19. Jag berättar nyheten på bloggen den 16 juni. Arvid föds exakt på dagen 5 månader senare.

Denna månad kör jag mamma på heltid och jobb på heltid. Det var en hektisk månad med långa nattskift. Det var inte riktigt enligt planen, men barnen blev krassliga och tog sommarlov tidigare än tänkt och Erik hade precis börjat jobba igen efter 1 års föräldraledighet så det var inte läge för honom att vara ledig.

Vidar, Tyra och jag hade i alla fall jättekul och gjorde många roliga barnaktiviteter här i Stockholm den månaden.

Träningen bestod av raska promenader med vagnen på 5-10 km per dag och styrketräning med kroppsvikt. Jag började gravidanpassa träningen.

dans i juliI juli fyller jag på tränings- och dansinspirationen med coola Misty Tripoli som är i Sverige för att utbilda instruktörer i hennes coola danskoncept Groove. Jag rekommenderar verkligen att gå på ett sådant danspass, de finns runt om i Sverige. Själv kommer jag inte instruera det på grund av tidsbrist men det var väldigt roligt att vara med på utbildningen.

full fartJag har fått ta del av många framgångsrika träningsresor under året i egenskap av personlig tränare och under hösten tränade jag fler än någonsin via PT-online. Jag tog ledigt från gruppträningen och PT-live på grund av graviditeten och jobbade med ”bara” med PT-online från augusti. Skönt att trappa ned i god tid, det är inte riktigt likt mig. Jag jobbade förvisso en hel del med produktutveckling också och resultaten kommer att visa sig under 2014.

Vi besöker Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby för tredje gånger denna sommar, det är SÅ roligt där – för både stora och små.

septemberI september skriver jag om 5:2 och andra dietflugor, det blogginlägget sprids också otroligt mycket och det leder till ett skrivjobb som jag kommer jobba med under 2014.

Jag är supergravid och inte alls lika glad som jag kanske verkar på bilden. Det här med att vara gravid är fascinerande men påfrestande, jag har svårt att acceptera de begränsningar som den typen av kroppshydda och övervikt ger eftersom jag är van att kunna ha en superaktiv livsstil. Nedräkningen är intensiv. Amningsrace dygnet runt är inga problem men de där 9 månaderna drygt före det…

jobbar i oktoberOktober. Jobbar på efter bästa förmåga, produktiviteten är inte på topp, gravidtrött, gravidless, katastrofala järnvärden och andra små gravidkrämpor. Susanne (som jag gör träningsappar ihop med) och jag jobbar med en kul grej, vi bokar in oss på Yasuragi en helg och tokjobbar och då händer det grejer. Men ännu är projektet inte klart, det är ett stort projekt.

I övrigt är jag supergravid och har inte mycket träningsmotivation, håller i gång med raska promenader och 10-minuters styrkepass med övningar framför allt för kroppens baksida.

Arvd föddesNovember och jag googlade ”tecken på förlossningsstart” lika ofta som vid första graviditeten. Trots att det var tredje gången gillt. Otålig som få ville jag att Arvid skulle födas så tidigt som möjligt i november. Han var beräknad den 10 november och föddes den 16 november – äntligen!

julkort med hela gängetDecember. Myser med bebis Arvid, äter lussekatter, firar lucia, jul och nyår. Känner mig som lyckligaste personen i hela världen och är så enormt glad och tacksam för min underbara familj. De ger mig energi och magiska krafter, både privat och som entreprenör. På något konstigt vis har jag blivit modigare som företagare sedan jag fick familj. Jag vågar testa saker och ting och oroar mig inte det minsta om något skulle bli en flopp. Jag har ju dem vid min sida oavsett om jag är framgångsrik på jobbet eller inte (eeh, hoppas jag i alla fall, hehe).

Det kanske handlar om mognad som företagare också, jag har genomfört både bra och mindre bra idéer genom åren och lärt mig att misslyckanden är en del av att driva företag, man måste ju testa för hur ska man annars veta? En lärdom är att tänka igenom saker mer noga innan jag sätter igång, fast det är svårt för mig eftersom jag är väldigt spontan som person, övar…

Nu ser jag fram mot ett 2014 med en mix av mammaledighet och företagande, jag jobbar med min hobby och kommer träna ett begränsat antal personer via PT-online och köra individuella program, tabataträningsutmaningen och min nya grej – träningssystemet Shape Up. /Caroline

Secured By miniOrange