Nu är det kalastider, Tyra fyller 5 år nästa vecka och jag fyller år dagen efter. Det var 1,5 timme ifrån att vi skulle få fira födelsedagar samma datum. En födelsedag vardera blev bra men samma hade varit roligt på sätt och vis också.

Kalasinbjudningarna är klara. Tyra är lite av en perfektionist när det kommer till rättstavning. Tack och lov har jag nu hittat färgpennor som går att sudda, det gör livet lättare.

Barn är olika, som bekant. Jag tycker det är väldigt intressant med barns språkutveckling. Tyra har pratat väldigt tydligt från start, Vidar och Arvid har kört andra spår med egna ord och uttryck.

Vidar skriver ”sklet” utan att reflektera över det (skelett), Tyra frågar om det är ett eller två ”T” i skelett innan hon skriver :o)

Jag tror att det beror på hur de pratar. Vidar uttalar fortfarande vissa ord på ”egna” sätt och skriver dem som han tycker att de låter, som ”sklet”.

Tyra har perfekt uttal och stavar oftast orden rätt på en gång.

Nu är det läsning och skrivning som är den stora grejen här hemma och har varit sedan i höstas.

Vidar lärde sig egentligen att läsa samma vecka han fyllde 5 år men var inte jätteintresserad av att läsa och skriva förrän han började förskoleklass (alltså nästan ett år senare).

I förskoleklass lossnade det rejält och han övade på att skriva och läsa nära nog varje morgon och eftermiddag. (Fram tills för några veckor sedan, nu är det bara kortspel som gäller: Finns i sjön..)

Tyra hakade på så klart, det är väl typiskt småsyskon. Hon knäckte läskoden strax före 4,5 år och har nu fått upp tempot och läser både versaler och gemener flytande. Hon ska ju kunna allt Vidar kan och övar, övar, övar. (Fast nu spelar hon också bara ”Finns i sjön” hela tiden..) (Ett undantag = cykling, hon påstår sig ska cykla med stödhjul tills hon fyller 11 år..)

Hur som helst.

Om det är något som gör barn självständiga så är det att kunna läsa. Därför uppmuntrar jag läsning allt jag kan (Erik med), jag struntar i disk och andra ”måsten” om någon hellre vill läsa en bok och så vidare.

Det är också en anledning till att jag väljer att kvällsjobba tre timmar per kväll fem kvällar i veckan och på så vis kunna ha mer tid med barnen dagtid när de är vakna.

Mitt företag skulle omsätta mer om jag tog fler dagtidsuppdrag, just nu tackar jag fortfarande nej till mycket sånt och säger nej till allt resande, jag vill helst inte missa en enda dag av dessa småbarnsår. Hux flux så sitter man där med en pocket i handen och utflugna barn och all tid i världen.

(Jag har ändå en långsiktig plan med företaget och hoppas på att det ska utvecklas som jag hoppas på ändå, högsta tänkbara omsättning är inte mitt mål precis just nu även om det så klart måste gå runt och jag behöver lön och sånt.)

Hur som helst. Många pratar om hur viktigt det är att barn ska vara självständiga och ofta i samma veva som ”somna själv i egen säng”.

Jag har aldrig fattat grejen med att barn ska somna själva. Eller rättare sagt vad det har att göra med självständighet.

Självständighet handlar om helt andra saker än att ”kunna somna själv i egen säng”. Tycker jag.

Efter en halvdag på olika håll finns det faktiskt inte något som toppar en dryg timmes nattning och bokläsning. När ska man annars mysa med barnen? Det är ju också väl känt att bokläsning är bra för barns språkutveckling.

Jag ska ärligt erkänna att jag i perioder har jag jobbat 4-5 timmar på kvällen för att få ihop det och då har Erik nattat alla själv. I höstas hade jag en sån period på flera månader, när vi gjorde om träningsapparna helt och hållet. Men målet är i alla fall att börja kvällspasset efter nattningen, men det blir alltså inte alltid så.

Faktum är att barnen föredrar när Erik läser, han läser mest och längst, jag somnar oftast efter ett tag :o)

Åter till barn och läsning. Att kunna läsa ger en väldig frihets- och självständighetskänsla. Barn som har långa dagar på förskolan/skolan och längtar efter föräldrarna kan krypa in i sin egen värld en stund genom att läsa en bok. Hur det än är så är det ofta stora barngrupper på många förskolor, hög ljudvolym med mera. Barn kan läsa för andra barn också.

Jag gillar Akademibokhandelns slogan: ”Att läsa är att resa.”

Att kunna läsa öppnar dörrar till den stora vida världen. Både Vidar och Tyra tycker det är roligt att kunna läsa skyltar på Skansen och Kolmården exempelvis.

Tyra sa till mig så där helt apropå när vi var på kosläppet:
Håll barnen under uppsikt.

Jag tittade på henne frågande och sedan såg jag samma skylt som hon hade sett :o)

Jag minns själv det halvåret jag bodde i Holland hur ”osjälvständig” jag kände mig eftersom jag inte förstod vad som stod på löpsedlar, skyltar med mera, eftersom jag inte kunde holländska.

Att vara i ett land och inte kunna språket ger lite samma känsla som att inte kunna läsa, tror jag.

Självklart är det olika från barn till barn när läsintresset kommer, men det finns saker man kan göra som förälder för att stimulera läsintresset och jag tycker att Akademibokhandeln har bra tips på sin hemsida: Om barns läsning

Så. Läskunnighet ger självständiga barn (och stärker dessutom självkänslan) och det är också en grundtanke med min barnbok. Att den ska locka barn till att börja läsa själva.

Jag håller faktiskt på att skriva/finslipa fler barnboksmanus men inte vågat skicka dem till förlaget (Idus förlag) ännu, tänker att jag ska vänta och se hur den första boken går först innan jag ens tänker tanken på eventuellt förnyat förtroende.

Första barnboken Dante letar bokstäver / Dante letar siffror fick tack o lov en bra recension av BTJ och det ska visst vara positivt.

Jag är ju ny i barnboksbranschen och har inte koll på allt ännu, men det är visst recensioner som bland annat bibliotek läser och en bra recension brukar visst leda till ett helt gäng beställningar och en dålig till knappt några. Så jag har fattat att de har inflytande, det är en sak som är säkert.

Det ska bli boksigneringsevent och vi har redan fått skjuta fram ett av dem på grund av strul med bokleveransen från tryckeriet. Jag vet att det är flera som beställt boken via förlagets hemsida och som väntar på den. Det ska komma en större sändning i slutet av nästa vecka. /Caroline

Secured By miniOrange