När målet är en funktionell kropp

De allra flesta människor föds med en funktionell kropp. Sedan utsätts kroppen för olika påfrestningar genom livet och hur bra kroppen fungerar med åren beror på hur väl du tar hand om den.
Tänk på valfri pryl, klädesplagg eller möbel. Eller en bil. Alla dessa saker behöver tas omhand för att fungera. Saker som inte tas om hand om slutar fungera, de går sönder eller fungerar inte som de ska.

Precis så är den med en människas kropp också. En kropp som fungerar är en funktionell kropp.

Tänk rörelser istället för muskelgrupper

Genom att träna rörelser och rörelsemönster stärker du din kropp och får den att fungera rent praktiskt.

Dina muskler behöver träna på att samarbeta. Musklerna arbetar tillsammans och därför är det bra med kombinationsövningar. Att du till exempel kombinerar benböj åt sidan med tåhävningar eller gör utfallsgång med knälyft.

Kroppens grundrörelser

En kropp är designad för att kunna gå, stå, springa, hoppa, rotera, krypa, fälla, böja, balansera, pressa, dra, klättra, sitta på huk med mera.

Barn kan göra alla dessa saker. Vuxna som aldrig slutar kan göra allt det här. Vuxna som har slutat använda sin kropp på det här viset – kan börja igen.

Träningens effekt

Det är vanligt att överskatta träningens effekt. Många undrar varför de tränar flera gånger i veckan men ändå inte får något resultat.

Tre timmars träning är inte mycket rörelse för en kropp. Tre timmars organiserad träning är bra så klart.

Men en vecka består av 168 timmar och om en kropp får åka bil eller sitta stilla i 165 av dessa 168 timmar så kommer det att kännas och märkas i kroppen. Eftersom en kropp är designad för att röras på.

Regelbunden träning OCH aktivitet i vardagen

För att ha en kropp att trivas i behövs regelbunden träning i kombination med en aktiv livsstil. Vid den strukturerade träningen får kroppen utmanas för att bli bättre och stärka de svagare delarna (om du har ett bra träningsschema).

Vid strukturerad träning får kroppen rotera lika mycket åt båda håll, vilket kan kompensera ensidiga rörelsemonster i vardagen.

Påverka det som påverkas kan

Många tror fortfarande att övervikt och värk till följd av svaga muskler beror på faktorer som ålder, graviditet eller sånt som inte riktigt går att påverka.

Visst finns det övervikt som orsakas av sjukdomar, men den allra vanligaste sortens övervikt beror på inaktivitet och överkonsumtion av snabbmat, processad mat och socker.

Det går till stor del att påverka hälsan och kroppens form – både när det kommer till välmående och utseende.

Den som äter skräp får en skräpkropp. Vill du att din kropp ska bestå av mestadels fett – ät oregelbundet och näringsfattigt samt rör dig minimalt.

Önskar du en muskulös kropp och finfina kärl på insidan? Träna och lär dig vilken typ av kost som behövs för att få ut mesta möjliga resultatet av din träning.

Orka mer på fritiden och bli piggare

Regelbunden träning och näringsrik kost är dessutom något som kan göra att du presterar bättre på jobbet och hinner med fler roliga saker på fritiden eftersom den totala energinivån är högre för aktiva personer.

Din kroppshållning blir automatiskt bättre med starka rygg- och magmuskler. Det gör att du får bättre blodcirkulation och andning och förebygger ryggvärk till exempel.

Ohälsa ur ett bredare perspektiv

Det finns alltför många kroppar som inte fungerar idag och dessutom är det inget de allra flesta (normen) tycker är konstigt.

Det är helt normalt att vara överviktig. Över hälften av Sveriges människor är överviktiga.

Många tror på fullt allvar att personer som tränar gör det i första hand för utseendet skull.

Det många inte vet är att den huvudsakliga anledningen till att de som tränar regelbundet och lever en aktiv livsstil gör det för att ha en funktionell kropp, en kropp som fungerar som den ska. Utseendet är en bonus.

Det går att förändra kroppen oavsett ålder

Du behöver inte vara topptränad från din ungdom och hela din vuxentid – du kan komma i form även om du aldrig har tränat och är överviktig.

Genom att börja träna regelbundet och äta näringsrik mat. Kroppen går att förändra oavsett ålder. Du kan träna upp kondition och styrka livet ut.

Hur vill du leva som pensionär?

Ett bra sätt att skapa perspektiv är att sätta mål för sin livstid. Att fundera på hur du vill leva ditt liv som pensionär är en bra övning.

Den som tränar regelbundet och tar hand om sin kropp genom livet ökar chansen att få leva ett ett spänstigt liv även på äldre dagar.

Börja med regelbunden träning

Att komma i gång kan många gånger vara den tuffaste biten. Det är ovanligt att lyckas på första försöket. Så ge inte upp. Nya tag så snart som möjligt och du få in regelbunden träning i ditt liv och så småningom kommer det bli en vana.

Kom ihåg. Kan andra så kan du. Bestäm dig och kör, du kommer troligen inte ångra ett endaste genomfört träningspass.

När det känns motigt, för det kommer det göra ibland – fokusera på känslan efteråt och försök tänka ”jag kommer inte ångra mig efteråt” och ”det kommer vara värt det”.

Från uppvaknande till livsstilsförändring

Ett första steg i en livsstilsförändring är att förstå sin egen situation. Det brukar behövas ett uppvaknande och att komma till insikt med att saker man idag inte trivs med är saker som faktiskt går att påverka.

Oavsett om du är överviktig eller bara allmänt otränad – genom att styra det som går att styra kan du aktivt påverka din framtid. Resten blir som det blir.

Att påverka det som påverkas kan – det kommer du långt med.

TIPS: Du kan träna PT-online med mig om du vill lära dig mer om kost & träning, kolla in PT-online med Caroline.

Secured By miniOrange