Träningsschema

LIVSSTIL. Inget mål – inget resultat. Effektivisera träningen med ett träningsschema och undvik situationen där du på måfå vandrar runt bland gymmets vikter och maskiner och inte riktigt vet vad du ska träna.
Planera din träning för att nå ditt träningsmål snabbare. Genom att tänka till innan du börjar träna blir valet av övningar och upplägg ofta bättre än utan en plan.

Ta hjälp av en personlig tränare online eller på gymmet för att få ett genomtänkt träningsupplägg eller leta reda på ett färdigt träningsprogram i en bok, tidning eller på nätet.

Är du van att träna kan du kanske sätta ihop ett eget träningsschema. Utgå från dina behov och dela upp träningen beroende på möjlig träningstid och tillgång till redskap och så vidare.

Grovplanera
Börja med att grovplanera, utgå från ditt huvudsakliga träningsmål för att fördela träningstiden på ett effektivt vis.

Vill du gå ned i vikt? Lägg större delen av träningstiden på förbrännande aktiviteter.

Önskar du att bli starkare? Fokusera träningstiden på styrketräning i gymmet eller i gruppträningssalen.

Är målet att kunna springa en mil? Spendera majoriteten av träningstiden på gångbandet eller i löparspåret.

Detaljplanera
Sedan är det dags att detaljplanera. För att nå målet “gå ned i vikt” med möjlighet att träna tre gånger i veckan till exempel – träna 40 minuter förbränning direkt följt av 20 minuter smart styrketräning tre gånger i veckan.

Eller träna två konditionspass och ett styrkepass per vecka. Alternativt kör två kombinerade träningspass med kondition och styrketräning samt ett rent konditionspass.

Det bästa är alltid att kombinera kondition- och styrketräning i ditt veckoupplägg, oavsett träningsmål – men fördela tiden procentuellt mer på det ena eller andra beroende på ditt mål.

Välj övningar och aktiviteter för att maximera träningen beroende på träningsmål, har du lite tid att lägga på styrketräning – kör få men tunga övningar till exempel.

Börja alltid med den muskelgrupp eller aktivitet som du prioriterar just nu.

Var noga med att variera träningen, det ger alltid bäst resultat på lång sikt. Alternera exempelvis lågintensiva pass med intervallträning på den möjliga och avsatta tiden för konditionsträning.

Secured By miniOrange