Utfall med hopp är en pulshöjare

Fett förbränns både vid låg- och högintensiv konditionsträning. Kroppen förbränner alltid både kolhydrater och fett oavsett val av intensitet. Det viktigaste för fettförbränning – är att röra på sig. Ofta.
Procentuellt sett förbränns mer fett än kolhydrater vid lågintensiv träning. Totalt sett förbränner kroppen däremot mer av både fett och kolhydrater vid högintensiva aktiviteter än vid lågintensiv träning under samma tid.

Alltså vid 30 minuter löpning eller annan högintensiv konditionsträning förbränns sammanlagt mer än på en powerwalk som varar samma tid. Så om du gillar löpning – kör på det.

Men om du föredrar annan konditionsträning – strunta i löpning och träna kondition på annat sätt.

Lågintensiv träning kan förbränna mer på sikt

Lågintensiv träning kan däremot vara ett smartare val för många, en person kanske klarar att promenera sju timmar på en vecka men får ont i knäna eller kanske inte vill springa fler än två gånger 30 minuter i veckan.

Då är det ju alltså möjligt att förbränna mer per vecka med det lågintensiva valet.

7 timmar promenadträning per vecka totalt sett ger mer än 1 timme löpning per vecka. Totalt sett och det är ju resultat du är ute efter.

Bästa sättet att bränna fett?

Den bästa intensiteten för fettförbränning är alltid den som passar just dig och dina förutsättningar bäst. Det beror på din träningsbakgrund, ditt träningsintresse mer mera.

Välj det du gillar. Fundera på hur många timmar per vecka du kan tänka dig att promenadträna jämfört med att löpträna.

Om det är rimligt för dig att träna fler timmar promenadträning per vecka än vad du skulle göra om du valde alternativet löpning – så är promenadträning ett bättre sätt för just dig.

Så totalt sett, under en längre träningsperiod kan det bli fler kalorier förbrukade och mer fett förbränt genom att träna lågintensivt träning än vad det skulle bli om du istället skulle satsa på högintensiv träning.

Lägre skaderisk med lågintensiv träning

Lågintensiv träning som promenader är skonsammare för kroppen och kan i princip utföras varje dag (många får ont lite här och där vid löpning flera gånger i veckan eftersom det är mer påfrestande för knän till exempel).

Att hålla sig skadefri är viktigt för att nå sina träningsmål. Den som är bra grundtränad klarar högintensiv träning bättre än den som är otränad.

Långsiktigt kan det därför vara bättre för leder med mera att träna lågintensivt och på så vis hålla kroppen skadefri.

Med en skadefri kropp blir det definitivt fler kalorier förbrukade än genom att satsa på för tuff träning och bli skadad (och därmed kanske inte kunna träna alls).

Det ena behöver inte utesluta det andra

Det bästa för förbränningen är att variera träningen, en blandning av promenader och löpning och ibland promenader med jogginslag.

Anpassa träningen efter dig själv och dina förutsättningar. Tänk inte så mycket på vilken träningsform som förbrukar mest kalorier per gång utan tänk per vecka, månad och år istället. Då blir det långsiktigt.

TIPS:
Med min app Trim & Tone kan du träna förbränningsträning med enkla och genomtänkta träningsprogram lättillgängligt i din iPhone/iPad.

Secured By miniOrange