att äta i samband med träning

Fettförbränningen ökar en aning när du planerar in promenadträningen före jämfört efter måltiden och sparar på framför allt kolhydraterna tills efteråt.
Den som vill gå ned i vikt kan alltså tjäna på att undvika kolhydrater närmsta två timmarna före promenadträning eller annan lågintensiv förbränningsträning. Det är bra för kroppens fettförbränningsprocess och ger en snabbare viktminskning.

Bra att tänka på är alltså att hellre powerwalka direkt före en måltid än direkt efter.

Det är delvis därför morgonpromenader är så effektiva ut perspektivet fettförbränning – de flesta äter ju inte kolhydrater på natten.

Det går i princip lika bra att powerwalka när som helst under dagen, skillnaden mellan morgonpromenader och promenader senare på dagen är inte jättestor.

Det är alltså en liten skillnad. Det är något bättre ur perspektivet bränna fett att powerwalka på morgonen, innan frukost. Och bättre före än efter vilken måltid som helst.

När du vaknar är de så kallade insulinnivåerna i kroppen låga, eller i princip obefintliga efter nattens icke-matintag – det är därför morgonpromenader är lite bättre.

Lunch- och kvällspromenader är också bra

Du behöver alltså inte kliva upp i ottan för att fettförbränna – det går bra att promenera när som helst under dagen. Powerwalks är bra dygnet runt.

Det viktiga är att vänta ett 2-3 timmar efter en måltid för att få bättre förbränning. Precis efter en måltid är insulinnivåerna höga och då är fettförbränningen inte riktigt redo.

Att äta innan en powerwalk

Det är inte alla som vill eller kan promenera på tom mage efter en god natts sömn. Välj att äta något med protein och fett innan din powerwalk eller annan lågintensiv träning.

Testa dig fram.

Kvarg eller naturell fil är bra proteinkällor och ett par teskedar kallpressad linfröolja är bra exempel på nyttigt fett.

Vissa menar att det går att öka fettförbränningen genom att tillföra fett innan lågintensiv träning som powerwalks. Att det maximerar fettförbränningen.

Att kroppen är smart och förstår av den nyttiga kallpressade oljan att det tillförs fett och att kroppen därför inte behöver hålla så hårt på fettet i fettdepåerna utan kan frigöra det för förbränning.

Mat innan tuffare konditionsträning och styrketräning

Innan högintensiv träning är det däremot viktigt att äta något cirka 2-3 timmar innan annars bryts kroppen ned och såväl effekten som resultatet av träningen minskar.

Även innan styrketräning är det bra att äta något. Styrketräna inte på tom mage efter en natts sömn, ät lite protein och fett för att skydda musklerna och maximera fettförbränningen. Är något litet om du ska styrketräna direkt på morgonen.

Det kan dock vara svårt att träna direkt inpå en måltid, så testa dig fram och lär dig när du behöver äta i samband med träning för att din kropp ska kunna prestera bäst.

Mat som bränner fett

Det finns viss mat som påstås göra att förbränningen kan höjas ytterligare, exempelvis om du dricker kaffe med koffein eller äter starka kryddor före förbränningsträning.

Detta gör en marginell skillnad. Däremot kan en kopp kaffe med mjölk före morgonpromenaden vara ett bra sätt att ladda upp och mentalt förbereda sig, särskilt om det är på morgonen, så det kan vara en bra rutin, att det sedan ökar förbränningen en aning är en bonus.

Kom ihåg att dricka vatten också, i samband med varje kopp kaffe eftersom koffein är vätskedrivande.

3-7 powerwalks/vecka i 10 veckor
Vilken tid på dygnet du promenerar spelar alltså mindre roll. Morgonpromenader är aningen mer effektiva – men det viktiga är tempot och att promenaderna blir av.

Du behöver alltså inte stryka alternativet promenadträning bara för att du är morgontrött eller inte kan få in morgonträning i din agenda.

Viktigast av allt när det kommer till raska promenader som fettförbränning är ditt promenadtempo. Det är avgörande för träningseffekten att promenera i rask takt. Minst 6-7 km/h.

Jobba på att få upp tempot på promenaderna genom att lägga in tempoförändringar. Öka tempot under vissa sträckor, det kommer leda till ett raskare grundtempo ju mer du powerwalkar.

Info om PT-online med Caroline

Secured By miniOrange