Intill maskinerna i gymmet finns vanligtvis tillhörande instruktioner, ofta med latinska uttryck för kroppens muskler.
Det går snabbare att stärka de muskler du tränar om du vet hur de fungerar, i vart fall på ett ungefär. Här är en muskelordlista med musklerna på latin:

Adductores = Musklerna på insidan av låret som för benet inåt, böjer höftleden och knät samt för knäna mot varandra.

Biceps = Musklerna på överarmens framsida med uppgift att böja armen.

Deltoideus = Deltamuskeln, en muskel som omger axeln och består av tre delar. Den bakre delen bakåtpendlar axeln och för armen bakåt. Den främre delen framåtpendlar axeln och för armen framåt. Den mellersta delen lyfter armen rakt ut från kroppen upp till 90 grader.

Erector Spinae = De raka ryggmusklerna med uppgift att balansera och stabilisera ryggraden samt hålla den rak.

Gastrocnemius = Den ytliga vadmuskeln böjer knäleden och nedåtroterar foten. Stretchas med rakt ben.

Gluteus = Samlingsnamnet för sätesmusklerna Gluteus maximus, Gluteus medius och Gluteus minimus.

Gluteus maximus = Är kroppens största och starkaste muskel och kallas även den stora sätesmuskeln. Den sträcker och roterar höftleden.

Gluteus medius = Den mellersta sätesmuskeln som för benet utåt sidan. Denna muskel aktiveras mycket vid övningar med tyngden på ena benet som till exempel skridskohopp.

Gluteus minimus = Den lilla sätesmuskeln, för benet utåt sidan och arbetar mycket vid övningar med tyngden på ett ben.

Iliopsoas – höftböjarmusklerna, de som böjer höftleden och roterar den utåt.

Hamstrings = samlingsnamnet för musklerna på baksidan av låret, de böjer knäleden och sträcker höften.

Latissimus dorsi = den breda ryggmuskeln, bakåtpendlar armarna samt roterar dem i riktning mot skulderbladen.

Levator scapulae = Höjer skulderbladen och kallas därför vardagligt för skulderbladshöjaren. Denna muskel har en direkt koppling med hjärnans stresscentrum. Vid stress är det vanligt att skulderbladshöjaren överaktiveras och orsakar smärtor i nacken.

Pectoralis Major = Den stora bröstmuskeln har i uppgift att föra armarna mot varandra.

Pectoralis Minor = Den lilla bröstmuskeln håller axelns position och rör den snett nedåt och framåt. Det är ofta denna muskel som är för kort när axeln är framåtroterad.

Piriformis = Höftens utåtrotator, en sätesmuskel som vrider benet utåt. En kort och spänd piriformis kan orsaka smärtor som strålar nedåt i benet, så kallad falsk ischias. Detta beror en intill liggande nerv som påverkas, Ischiadicus, och kan förebyggas genom stretching.

Rhomboideus = Skulderbladssammanförarna, placerade mellan ryggrad och skulderblad och har som funktion att pressa skulderbladen mot varandra.

Info om PT-online med Caroline

Rotatorkuff = En muskelgrupp vid skulderbladet och armen som stabiliserar axelleden och roterar, fixerar och stabiliserar armen när du vill hålla den nära kroppen. Du använder denna muskelgrupp för att till exempel öppna upp armarna för att kramas. Ingående muskler är Subscapularis, Supraspinatus, Teres Major, Teres Minor och Infraspinatus.

Soleus = Den inre, djupa vadmuskeln, nedåtroterar foten som till exempel när du trampar på gaspedalen i bilen. Stretchas med böjt ben.

Tensor fascia latae = musklerna på höften och lårets utsida som böjer och öppnar upp höften samt sträcker knäleden. När denna muskel är för kort kan du känna av smärtor på utsidan av knät i samband med löpning, så kallat löparknä. Orsaken är en inflammation i senfästet till tensor fascia latae och kan förebyggas med denna stretch.

Tibialis anterior = Den främre skenbensmuskeln, böjer fotleden så att tårna kommer i riktning mot knät.

Trapezius = Kappmuskeln, en stark muskel i övre delen av ryggen som ansvarar för axlarnas placering och aktiveras vid till exempel axelrullningar uppåt och bakåt. Den vrider också huvudet och böjer nacken bakåt.

Triceps = Musklerna på överarmens baksidan sträcker armen.

Quadriceps femoris = Den fyrhövdade lårmuskeln på framsidan av låret bildas av Rectus femoris, Vastus medialis, Vastus lateralis och Vastus Intermedius. Rectus femoris böjer höften och Vastusmusklerna sträcker knät.

TIPS:
Vill du ha mer struktur i din träning? Jag gör personliga träningsscheman via PT-online, mer info.

Secured By miniOrange