funktionell träning är armhävningar

Funktionell träning är styrketräning där kroppen tränas i naturliga rörelser. Syftet är att stärka kroppen och ge den en användbar styrka som underlättar vardagssysslor som att bära matkassar och utföra tunga lyft.
Funktionell träning är ingen nyhet, men själva benämningen “funktionell träning” är relativt ny och var en het trend under 00-talet. Då exploderade utbudet av pass och övningar a la funktionell träning. Alla skulle träna just funktionell träning.

Det var samma övningar som tidigare, fast med ett visst ökat fokus på att utmana balansen i samband med styrketräning.

Styrketräning, rörlighet och balans

Vid funktionell styrketräning ligger fokus på att träna övningar som utmanar balans, flexibilitet och styrka.

Där finns en skillnad jämfört med styrketräning som utförs i maskiner där rörelsebanan är förutbestämd.

Intet ont om maskiner, de är jättebra för att träna upp tekniken till exempel, eller som variation till annan styrketräning.

Att träna styrketräning med maskiner är alltså också bra, särskilt när du är ny på en övning eller ny i gymmet.

Funktionell träning med vikter eller kroppsvikt

En vanlig missuppfattning är att funktionell träning skulle vara träning med egen kroppsvikt som belastning. Funktionell träning kan lika väl utföras med vikter som till exempel hantlar, kettlebells eller skivstång.

Info om PT-online med Caroline

Funktionell träning utförs däremot ofta med enbart egen kroppsvikt som belastning. Typiska funktionella övningar är sådana som går ut på att lyfta sig själv, vilket är bra att kunna vid en brand till exempel eller om du trillar i vattnet från en båt. Armhävningar, chins och dips är exempel på sådana övningar.

Övningar funktionell träning – fler exempel

Ett annat exempel på en funktionell övning är när du sitter på en träningsboll för att stärka hållningen. Du jobbar med balans, rörlighet (eftersom du sträcker på dig samtidigt) och styrka eftersom du spänner din core hela tiden för att hålla balansen.

Att lyfta en skivstång från golvet, som vid övningen marklyft, är ett bra sätt att träna upp styrkan för mer vardagliga tunga lyft och förebygga vanliga skador som ryggskott och så vidare, förutsatt att du gör det med rätt och bra teknik.

Alla övningar du tränar som ger dig en styrka du har nytta av utanför träningsanläggningen är alltså funktionell träning.

Funktionell träning i USA

gymkedjan Crunch i New York kan du ta med dig klackskorna och stärka högklackesteget på passet Stiletto Strenght, vars passbeskrivning lyder “B.Y.O.H. – Bring Your Own Heels and strunt your stuff runway style in this calf-boosting, posture-building, cat-walking diva class”.

TIPS:
Om du vill lära dig mer om kost & träning, kolla in PT-online med Caroline.

Secured By miniOrange