träning för bättre kondition

För att få bättre kondition så behövs pulshöjande aktiviteter. Bättre kondition är alltså inget som går att ”få”. Det är något du fixar och det behövs ansträngningar. Du behöver träna så att din puls höjs – flera gånger i veckan för bättre kondition.
Satsa på ren konditionsträning som raska promenader, cykling, löpning eller crosstrainer och välj en intensitet som gör att du vill träna ofta. Kombinera konditionsträningen med styrketräning för bästa resultat. Att du alltså tränar både konditionspass och styrkepass under en helt vanlig träningsvecka.

Du kan också få upp pulsen på styrketräningen genom att vila kortast möjligt mellan seten. På så vis höjer du intensiteten även när du styrketränar. Det blir bonusträning för din kondition.

En kombination av lågintensiv träning och högintensiv träning är alltså bra för att förbättra kondisen.

Intervallträning är bra för konditionen

Ökad syreupptagningsförmåga är vad din kropp behöver för att du ska få bättre kondition. Intervaller är ett bra sätt att öka syreupptagningsförmågan.

Att träna intervaller är kanske den smartaste och effektivaste träning du kan göra för att fixa bättre kondition.

Du kan lägga in intervaller eller tempoförändringar oavsett hur du tränar – promenadträning, löpning eller på konditionsträningsmaskin.

Låg- eller högintensiv träning?

Vid intervallträning utmanar du dig själv att ge det där extra som du kanske inte orkar eller vill göra i längre stunder.

Effekten av intervallerna gör att du på sikt blir snabbare totalt sett och får bättre kondition och alltså orkar mer, både på träningen och i vardagslivet.

Ur perspektivet konditionsträning så är en kombination av låg- och högintensiv träning att föredra.

Du behöver komma upp i puls ordentligt för att utvecklas, men samtidigt så är det inte hållbart att hela tiden träna högintensiv träning.

Lågintensiv träning underhåller din form och gör att du håller igång. En bra kombination för bra kondition på lång sikt.

TIPS:
Jag har gjort en app med snabbtränade träningsprogram som ger bättre kondition och starkare kropp, min app Trim & Tone finns i App Store.

Intervaller 1-2 gånger i veckan

Intervaller är förhållandevis tufft för kroppen och för att slippa skador så är det bra att begränsa tuff intervallträning till 1-2 gånger per vecka (beroende på din form och träningsbakgrund).

Tempoförändringar

Du kan däremot arbeta med tempoförändringar i din träning oftare än då. Om du till exempel promenerar eller springer en runda på några kilometer så kan du variera tempot och lägga in en lite högre växel ibland för att sedan återgå till ditt mer bekväma tempo.

För att bli duktig på en viss sträcka, om du ska springa ett lopp till exempel så är det viktigt att träna på själva sträckan.

Gå, lunka, spring – varva för att ta dig den sträcka du har som mål. Upprepa, upprepa. För varje gång du tar dig själv igenom den sträckan så kommer det kännas lättare och roligare.

Träning i motlut

Backträning eller träning i motlut på löparband är ett bra sätt att träna för att förbättra konditionen. Du blir starkare i hela kroppen av träning i motlut och det är pulshöjande.

Du behöver inte springa eller promenera tio gånger upp och ned för en backe för att det ska räknas som backträning. In med backar i din runda och gärna även till vardags när du promenerar till platser. Varje backe räknas.

Vid träning i motlut får du också öva på att hålla kroppen upprätt även när det blir tuffare. Genom att orka hålla överkroppen i bra hållning (och inte luta fram överkroppen/låta axlarna falla fram) så tillgodogör sig kroppen mer syre och det gör att du orkar mer och längre.

Secured By miniOrange