När målet är att bli starkare är styrketräning med så kallade dropset en bra metod.
Dropset betyder i praktiken att du sänker vikten allt eftersom under setet när du styrketränar. Utan att vila.

Metoden går att använda vid alla övningar där det är möjligt att förändra belastningen. Vid till exempel benböj kan ett dropset börja med att du tränar 10 repetitioner med 20 kilo som belastning. Sedan sänker du snabbt till exempelvis 12 kilo och tränar 10 repetitioner till direkt. Lägg sedan bort vikten och kör ytterligare 10 repetitioner utan vikt. Vila 30-60 sekunder och kör ett till likadant dropset.

Latsdrag är en bra gymövning att träna med dropset. Ställ in vikten på ditt max, till exempel 30 kilo och sätt igång att träna så många repetitioner du orkar med den vikten. Sänk vikten till exempelvis 25 kilo och fortsätt träningssetet direkt, utan vila. Träna så många du orkar. Sänk vikten igen, förslagsvis till 20 kilo, och träna vidare, återigen utan vila. Kör så många du orkar.

Anpassa respektive övnings viktintervall efter din egen förmåga. Börja med en vikt där du orkar 6-8 stycken, sänk sedan till en vikt som du kan träna ytterligare 6-8 med utan vila och sänk igen för att träna de sista 6-8 repetitionerna.

Vila 30-60 sekunder och träna ett till dropset. Träna totalt 3-4 dropset. I övningsbanken finner du många övningar att träna med dropset.

TIPS!
Gillar du struktur och vill du ha ett träningsschema efter dina personliga förutsättningar? Då kanske PT-online med Caroline är något för dig. Läs vad de som tränar med Caroline skriver om upplevelsen.

Secured By miniOrange