AfHo bild ac Åsa EhrnholmÅsa Fornander och jag går waaay back, vi har showat tillsammans, konventat tillsammans och instruerat danspass tillsammans. Hon är en av de bästa instruktörerna i Sverige.

Nu har hon startat ett eget danskoncept. AfHo. Jag kunde tyvärr inte vara med på hennes promoklass som jag hade tänkt, för att det körde ihop sig.

Jag har intervjuat Åsa Fornander, skaparen och grundaren av AfHo. Om dans och framför allt hennes nya, aktuella koncept AfHo.

Åsa, varför afro + house?
Jag tycker det är en skön kombo – både stil och musikmässigt, och man får chans att involvera precis hela kroppen. Det känns både frigörande, lite klubbkänsla – och grymt bra konditionsträning.

Och vilka är dina fem favoriter, fem bästa danslåtar alltså?
Fem grymma danslåtar, inte nödvändigtvis på dansklass, funkar lika bra att dansa till hemma:
Wop – J. Dash
Bless di nation – Congorock & Stereo Massive feat Sean Paul
The other side – Jason Derulo
#thatPOWER will.i.am feat Justin Bieber
Whaddup – LL Cool J

Hur beskriver du AfHo?
AfHo är en träningsform, en enklare dansklass med mycket energi, känsla och driv. Fokus ligger på just känslan och att släppa loss. Det är inga svåra steg.

De starkaste influenserna är Afro och House. Afro står för stora dynamiska rörelser som öppnar upp och frigör – bra för stela bröstryggar, framåt-roterade axlar och begränsad rörlighet i överkroppen. Rörelserna ger också core-träning, i dansant form då de allra flesta rörelser utgår från center och förbättrar både kroppskontroll, bålstabilitet och hållning.

House representerar tempo, som i fotarbete och jackin’, där du får möjlighet att stimulera koordination och motorik – och gunget gör att du får en skön känsla i kroppen och du kan bara röja loss utan prestige.

Kombinationen afro och house och de stora, enkla rörelserna i ett up-beat tempo ger möjlighet att få det ordentligt konditionskrävande för den som vill.

En klass som passar bra ihop med – och gynnar – all annan sorts träning är min fulla övertygelse. Speciellt för dig som är lite nyfiken och öppen i sinnet.

Ditt bästa framgångstips när det gäller dans, hur gör man?
Dance like nobody’s watching.. u know 🙂

Stort lycka till Åsa! Den som vill kan läsa mer om AfHo på Åsa Fornanders hemsida, om du är en instruktör som gillar dans, så finns det en utbildning i AfHo att gå.

Den som vill se fler bilder kan klicka in till bloggen Åsas träning, en annan Åsa, nämligen Åsa Ehrnholm som jag fått låna bilden av. /Caroline

Secured By miniOrange