affärsutvecklingDet senaste året har en stor del av mitt fokus legat på affärsutveckling, det gör det fortfarande. Jag strävar hela tiden efter att göra saker och ting bättre för mina PT-online-kunder, besökarna på träningssajterna GymGlam och Mamma i form och för de som använder mina träningsappar. Med mera. Flera förbättringar är gjorda och fler är på gång.

Jag har kört PT-online i mer än 3 år, jag var en av de första på marknaden. Idag försöker var och varannan PT att starta upp en verksamhet online. Företag utvecklar verktyg för att underlätta för dessa PT. Marknaden utvecklas. Jag är glad för att jag var en av de första. Det är bra, jag ligger några steg före och kan erbjuda saker som de nya inte kan (ännu). Jag utvecklar vidare för att förhoppningsvis ligga steget före även i framtiden.

Susanne och jag var bland de första att utveckla träningsappar också, med säkerhet de första i Sverige. Bland de första kvinnorna i världen att utveckla appar över huvud taget.

Jag var även bland de första personerna i träningsvärlden med en hemsida, i början 2000-talet, och när jag började skriva min träningsblogg så fanns det ett färre än 10 träningsbloggar. Totalt sett. Idag finns det säkert 1000 träningsbloggar. Om inte ännu fler.

Jag var först ut med en sajt med mammaträning. Med ett genomarbetat innehåll, något annat än så-här-tränade-jag. På Mamma i form finns ett konkret träningsupplägg för att stärka mammamagen, övningsbank och träningsprogram och artiklar om mammaträning.

Lite mer förvånansvärt så var jag även först med ett hemmaträningskoncept med motion för barn 1-6 år. Barngympa och barndans, Dansa & Gympa med Piratsessan. Det är det jag är mest förvånad över, tänk att ingen annan gjort det!? Inte minst med tanke på utvecklingen och den ökande trenden med inaktivitet och fetma bland dagens barn och ungdomar.

Hur som helst. Det är inte bara till fördel att vara först. Man får jobba baken av sig för att introducera produkten eller tjänsten på marknaden. Det är inte så många som aktivt letar efter den typen av produkter och tjänster. Som de inte vet finns.

Men det är ju det som är det roliga med att vara en entreprenör. Kul att se utvecklingen, kul med den första kunden, roligt att uppleva att personer faktiskt har användning för PT-online, träningsappar eller en dvd med dansgympa för barn. Nyligen var det en mamma (gissar jag) i Norge som beställde dvdn Dansa & Gympa med Piratsessan på Slottet. Första exporten av Piratsessan.

Nu har de produkter och tjänster som jag har utvecklat och lanserat etablerat sig på marknaden. Oändligt många timmar senare. Vägen dit har inte exakt varit spikrak, jag har testat både det ena och det andra, vissa saker till ingen nytta och andra mer framgångsrika. Med åren har jag blivit bättre på att lägga tiden på rätt saker. Förr la jag för mycket tid på sånt som inte genererade något, en vanlig nybörjarmiss. Man lär av misstagen heter det ju och jag skulle kunna skriva en bok om misstag som är bra att undvika, haha…

Det hade ju varit enkelt om jag hade gjort allting rätt från början. Om jag hade gjort det så hade jag suttit på Hawaii nu, som föreläsaren Per Frankelius sa på föreläsningen om affärsutveckling. Fast han syftade då på om han hade lyckats skapa en metod för att få fart på ett företag, han kan mycket om ämnet men det finns tyvärr inget framgångsrecept att dela ut till personer som vill starta företag. Hade det funnits så hade han högst troligt varit en potentiell utvecklare av detta. Och alltså suttit på Hawaii nu.

Istället var han i Stockholm och föreläste om företagande för akademiker. Han har forskat om företagande och skrivit många böcker om företagande och affärsutveckling. En engagerad föreläsare med en mycket bra föreläsning.

Jag lärde mig mer om affärsutveckling, om marknadsföring och företagande. Kunde bocka av en hel del på hans lista, sånt som jag läst mig till på egen hand och saker som jag faktiskt redan gör. Det kändes skönt, att få någon slags bekräftelse på att fokus ändå ligger på hyfsat rätt saker. Jag la till ett och annat på listan också. Kul, jag gillar nya utmaningar.

Ibland tänker jag tänk-om-jag-hade-gått-Handelshögskolan-istället-för-Juristlinjen. Eller Handels och Juristlinjen samtidigt. Det har jag ju många kompisar som gjorde. Fast då hade jag ju inte kunnat ha företag och jobba så mycket som jag gjorde på den tiden. Jag instruerade 10-15 gruppträningspass per vecka och jobbade som danslärare på dansskolor och som personlig tränare. Toppen eftersom jag då inte behövde ta fullt studielån och idag inte har något studielån kvar att betala. Fast om jag hade gått Handels istället för Juristlinjen så hade jag troligen haft en bättre grund för att driva eget företag och troligen fattat smartare beslut vissa gånger. Å andra sidan har jag en väldans nytta av juridiken också, både till vardags och som företagare.

Jag började livet som företagare med en enskild firma, sedan fick det bli aktiebolag istället. I början behöver man lägga mycket tid på administration, fylla i papper, hitta det bästa bokföringssystemet, fundera på bokföringsmetod, lära sig att bokföra respektive affärshändelse och så vidare. Business administration som det heter. Oavsett vilken företagsform man väljer, och igen om man bestämmer sig för att driva företaget i en annan företagsform.

Samtidigt gäller det att dra in pengar och betala ut sin lön, om man nu inte är rik eller lånar pengar för att finansiera den första tiden. Jag lånar av princip inte pengar. Jag tycker man ska spara ihop till saker och ting i förväg och sedan spendera (bostadsköp undantaget). Sedan är jag för feg för att låna pengar till något så osäkert som att starta företag. Så, jag sparade ihop till startkapitalet och lånade pengar av mig själv för att starta aktiebolaget.

Tack och lov så tar fasen business administration allt mindre tid, de där papperna är ifyllda och bokföringen rullar på. Jag vet oftast vilket konto som det ena eller andra ska bokföras på nu så det går undan. Förr ringde jag skatteverket flera gånger i veckan, vissa veckor. Ibland flera gånger om dagen, vissa dagar. På den tiden var momsen i träningsvärlden en djungel, numera är reglerna enklare och klarare. Skatteverket är för övrigt väldigt duktiga på att hjälpa frågvisa företagare, de svarar på frågor snabbt och bra, kollar upp saker och återkommer.

Företaget har nått nästa nivå. Vilket jag är glad för, jag tycker inte att sånt där administrativt jobb är särskilt kul, alls. Idag lägger jag större delen av tiden på marknadsföring och affärsutveckling. Det är det som är det roliga med att driva eget företag. Att starta är enkelt, det är bara att klicka in på verksamt.se och fylla i allt. Det är att driva och utveckla ett företag som är utmaningen. Det roliga. /Caroline

en entreprenör

Secured By miniOrange