Barn och idrott ligger mig varmt om hjärtat så klart (det är ju bland annat därför jag har utvecklat barndansapparna).

Jag tycker att barn ska skolas in i idrottslivet precis som på förskolan. Ju förr desto bättre. För att barnet ska lära sig att uppskatta idrott så är det viktigt att vara med och stötta som förälder under de första åren. (Alltså inte bara dumpa ungen i en idrottshall och dra.)

Jag skulle kunna rabbla upp hur mycket positivt som helst med barn och idrott. 60 minuter fysisk aktivitet per dag är bra för barn i förskoleåldern, minst. (Kroppen är gjord för att röras på.)

Nu till något mycket intressant. För en tid sedan hade barnen på förskolan ett lika-olika-projekt (som en del av ett större projekt på temat) där de skulle berätta om varandras och sina egna egenskaper i grupp.

Tjejerna listade så gott som bara saker som var fina. Det var fint hår, fina naglar, fina kläder och så vidare. Inget fel med det, de vill ju så klart bara vara snälla och det är toppen.

Tyra gick emot strömmen och sa att hon var mest stolt över att hon är så duktig på att hjula – trots att de i gruppen berömde henne för fint ditt och fint datt.

Jag är SÅ glad för att hon lyfte en fysisk egenskap och jag tror den typen av självbild hänger ihop med idrottandet. Hon hade lika gärna kunnat säga spela tennis, simma, stå på händer, rida eller dansa.

Min slutsats är – för att tjejer ska lyfta sina fysiska förmågor så behöver de först och främst bli medveten om dem. Det blir man via idrotten. Att hjula någon gång nu och då på gräsmattan är inte samma sak som att träna sina fysiska förmågor regelbundet och organiserat.

Förskolorna drar sitt strå till stacken vad gäller fysisk aktivitet, det ingår i läroplanen. Vad barn sedan gör på fritiden spelar stor roll för saker som självbild. (Och hälsan i övrigt förstås…) /Caroline

Secured By miniOrange